NOS NieuwsAangepast

Alle inzittenden van presidentiële vliegtuig dood

De Poolse president Kaczynski is vanochtend bij een vliegtuigongeluk omgekomen. Kaczynski's vliegtuig stortte neer bij de landing in de Russische stad Smolensk.

Alle 96 inzitttenden van het toestel zijn dood, waaronder 88 leden van de presidentiële delegatie. Het vliegtuig, een Toepolev 154, stortte neer in de mist op anderhalve kilometer voor de landingsbaan.

Een ooggetuige van de crash: "Ik hoorde de vliegtuigmotoren, maar ze klonken niet goed. (...) En toen hoorde ik een knal, omdat het raam van mijn auto openstond. Alsof het toestel ergens langs schuurde. En daarna weer een knal en toen zag ik vlammen".

Delegatie

Naast president Kaczynski zaten ook zijn vrouw, de president van de Poolse centrale bank, de chef-staf van het Poolse leger, ministers, parlementariërs, verschillende bisschoppen en andere hoogwaardigheidsbekleders in het vliegtuig. Op internet is een lijst gepubliceerd met alle inzittenden.

De delegatie vloog naar Rusland om een herdenking bij te wonen van de 22.000 Poolse krijgsgevangenen die vanaf 1940 in Katyn werden vermoord door de geheime dienst van de Sovjet-Unie.

Volgens de Poolse grondwet zal het ambt van president tijdelijk worden overgenomen door de parlementsvoorzitter. Dit is de 58-jarige Bronislaw Komorowski, van de partij Burgerplatform.

De Poolse premier Tusk heeft voor vanmiddag een extra ministerraad ingelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl