NOS NieuwsAangepast

Doden bij rellen in Bangkok

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn bij gevechten tussen veiligheidsdiensten en demonstranten zeker tien doden gevallen. Volgens een legerwoordvoerder hebben militairen het bevel gekregen om de naar schatting 5000 demonstranten uiteen te drijven. Ze gebruikten rubber kogels en traangas.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn zowel militairen als betogers. Ongeveer vijfhonderd mensen raakten gewond.

De spanning in de Thaise hoofdstad, waar al weken wordt demonstreerd, was de afgelopen dagen al opgelopen. De situatie liep uit de hand toen de regering besloot om een kritische tv-zender te sluiten. Vrijdag was de zender al gesloten, maar toen ging ze weer open na een bestorming door de demonstranten. Vandaag leidde de sluiting van het station tot het bloedigste politieke geweld in Thailand in bijna twintig jaar.

De demonstranten waren ook op drie plaatsen in de Thaise hoofdstad aanwezig, in de buurt van overheidsgebouwen en bij een groot winkelcentrum. Op al die plaatsen was ook veel politie op de been. Uit voorzorg was de monorail in de stad uitgeschakeld. Ook de stations van de rail zijn gesloten.

Onjuiste informatie

Volgens de Thaise premier Abhisit zaait de Zender van het Volk onrust in Thailand en wordt er onjuist informatie mee verspreid.

Volgens een oppositiewoordvoerder gaat het protest voorlopig door. Ook komende week tijdens het Thaise nieuwjaar wordt actie gevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl