NOS NieuwsAangepast

Paus weigerde schuldige priester te ontslaan

Paus Benedictus XVI heeft in 1985 geweigerd een Amerikaanse priester die kinderen seksueel misbruikte uit zijn ambt te zetten. Dat blijkt uit een brief die de paus in 1985 heeft ondertekend en die in handen is van het Amerikaanse persbureau AP.

De paus, in 1985 nog kardinaal Joseph Ratzinger, ontkende tot nu het straffen van schuldige priesters te hebben tegengewerkt. AP noemt de brief het sterkste bewijs tot nu toe dat Ratzinger dat wel deed.

Imago

De huidige paus wilde de Amerikaanse priester, Stephen Kiesle, niet ontslaan omdat hij zich zorgen maakte over het imago van de kerk. Dat zou volgens Ratzinger ernstig onder druk komen te staan als het misbruik naar buiten was gekomen. In de brief in het Latijn draagt hij op voorzichtig met de zaak om te gaan.

De bisschop van Oakland had al in 1981 aangedrongen op het ontslag van Kiesle, die in 1978 tot drie jaar voorwaardelijke straf was veroordeeld voor ontucht met jongens. Met die aanbeveling werd in eerste instantie niks gedaan door het Vaticaan. Ratzinger was destijds onder meer verantwoordelijk voor de bestraffing van priesters.

Celstraf

Kiesle werd in 1987 alsnog uit zijn ambt gezet. Waarom er toen wel werd doorgezet en wat de eventuele rol van Ratzinger daarbij was, is niet duidelijk, stelt AP.

In 2002 werd Kiesle aangeklaagd voor dertien gevallen van seksueel misbruik van kinderen en veroordeeld tot zes jaar cel. Pogingen van AP om met hem in contact te komen, bleven zonder succes.

'Reageren onnodig'

Een advocaat die enkele van de slachtoffers van Kiesle vertegenwoordigt, zegt dat "Ratzinger zich meer zorgen maakte om een schandaal te voorkomen, dan om de kinderen te beschermen".

Het Vaticaan wil niet reageren. "Het is niet nodig om te reageren op elk document dat uit zijn context wordt gehaald. Het is niet vreemd dat er een enkel document is waar de handtekening van kardinaal Ratzinger op staat", laat een woordvoerder weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl