NOS NieuwsAangepast

Kredietwaardigheid Griekenland verder omlaag

De kredietwaardigheid van Griekenland is verder verlaagd. Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn beoordeling voor het door financiële problemen geplaagde land verlaagd, van BBB+ naar BBB-.

Griekenland heeft daarmee de laagste kredietstatus van alle eurolanden. Als leningen van een land een rating lager dan BBB- hebben, betekent dat in de praktijk dat ze gezien worden als niet-investeringswaardig.

Nederland heeft een AAA-rating, de hoogste beoordeling die kan worden gegeven.

Onzekerheid

Fitch maakt zich zorgen over de voortdurende onzekerheid over de vraag hoe Griekenland zijn schulden gaat herfinancieren. Ook de torenhoge rentes die Griekenland voor haar leningen moet betalen, zijn aanleiding voor de verlaging.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat de EU klaarstaat om Griekenland te helpen, mocht dat nodig zijn. "We volgen de situatie zeer nauwgezet", aldus de zegsman.

Ook de Franse president Nicolas Sarkozy onderstreepte vrijdag dat de eurolanden op elk moment bereid zijn financieel bij te springen. Voorwaarde is wel dat Griekenland zich aan eerder gemaakte afspraken houdt.

IMF

Op een EU-top in Brussel, twee weken geleden, werd afgesproken dat Griekenland zo nodig leningen kan krijgen van andere eurolanden, mits het ook om hulp aanklopt bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Die maatregel heeft tot dusver niet gezorgd voor rust op de financiële markten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl