NOS NieuwsAangepast

Verburg wil gebruik antibiotica halveren

Minister Verburg wil dat dierenartsen het gebruik van antibiotica halveren. Eerder besloot ze het gebruik terug te dringen met 20 procent, maar na een rapport van deskundigen heeft ze besloten de druk op te voeren.

In het rapport staat dat steeds meer mensen besmet raken met een bacterie die resistent is tegen antibiotica.

Infecties

In ziekenhuizen in Nederland melden zich steeds meer patiënten met bacteriën die resistent zijn tegen bijna alle antibiotica. Infecties bij die patiënten zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar.

Verburg gaat praten met veeartsen die opvallend veel antibiotica voorschrijven. Volgens de minister is 5 procent van de dierenartsenpraktijken verantwoordelijk voor 80 procent van het antibioticagebruik.

Verbazing

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde reageert verbaasd op de door Verburg aangekondigde maatregelen. "We zijn hard bezig om het antibioticagebruik terug te dringen. Nu een getal noemen van 50 procent is een schot in het duister. Er is geen twijfel aan de wenselijkheid ervan, maar wel aan de haalbaarheid." Ook de Nederlandse organisatie van pluimveehouders zet vraagtekens bij de haalbaarheid van een halvering van het antibioticagebruik in de veehouderij. "Als er dieren ziek worden moeten ze wel behandeld kunnen worden met antibiotica", zegt secretaris Alex Spieker.

Onderzoek

Professor Christina Vandenbroucke, hoofd afdeling medische microbiologie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, plaatst heel andere kanttekeningen. "Het is natuurlijk fijn dat er iets gaat gebeuren, maar het is absoluut onduidelijk of het voldoende is om effect te sorteren. En als het effect heeft, hoe lang het dan gaat duren voor we dat merken."

Het RIVM doet momenteel een breed onderzoek over de gevolgen van de bio-industrie op de volksgezondheid. Het instituut verwacht voor de zomer met resultaten te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl