SGP moet vrouwen op kieslijst toelaten
De overheid gedoogt dat de SGP vrouwen niet toestaat zich verkiesbaar te stellen, en handelt daarmee in strijd met het VN Vrouwenverdrag en de Grondwet. Dat stelt de Hoge Raad, die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Den Haag bevestigt.
De staat moet er volgens deze uitspraak voor zorgen dat de SGP vrouwen het recht geeft zich op de kieslijst te laten plaatsen.
Passief kiesrecht
Volgens de Hoge Raad maakt de SGP ten onrechte onderscheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwen mogen wel volwaardig lid worden van de partij, maar hebben geen passief kiesrecht. Dat wil zeggen dat zij de SGP niet mogen vertegenwoordigen in bijvoorbeeld de Tweede Kamer of een gemeenteraad.
De streng-christelijke Staatkundig Gereformeerde Partij redeneert dat God als eerste de man heeft geschapen en pas daarna, uit diens rib, de vrouw, en dat deze volgorde der dingen een bepaalde taakverdeling met zich meebrengt.
De Hoge Raad vindt dit standpunt niet te rijmen met het recht op gelijke behandeling en zegt dat dit recht op gelijke behandeling in dit geval zwaarder weegt dan de vrijheid van godsdienst.
Het cassatieberoep was behalve door de SGP zelf ook aangespannen door de staat.
De SGP heeft vandaag haar kandidatenlijst voor de verkiezingen op 9 juni bekend gemaakt. Daarop staan zoals gebruikelijk alleen mannen. Lijsttrekker is Kees van der Staaij, op nummer 2 staat hoogleraar Economie Elbert Dijkgraaf.