NOS NieuwsAangepast

Wetenschappers maken nieuw element

Een groep van internationale wetenschappers is erin geslaagd het laatste lege hokje van het periodiek systeem te vullen. Het lukte hen om een element te creëren met een atoomnummer van 117. De stof krijgt voorlopig de naam ununseptium, 117 in het Nederlands.

Het ununseptium werd gemaakt in een deeltjesversneller in het Russische Doebna, even buiten Moskou. Daar werd enkele milligram berkelium maandenlang gebombardeerd met calciumionen. Omdat calcium een atoomnummer heeft van 20 en berkelium 97, was de redenatie dat een fusie van beide ununseptium zou opleveren.

In een half jaar werden slechts zes atomen ununseptium aangetroffen. Daar kon ook nog eens maar kort van genoten worden, omdat de nieuwe atomen een bijzonder korte halveringstijd hebben. Al snel viel het element alweer uiteen in lichtere atomen, iets wat gebruikelijk is bij dit soort zware elementen.

Overgeslagen

Sinds 1940 zijn er 26 nieuwe elementen bijgekomen, na uranium. In eerste instantie sloegen wetenschappers 117 over omdat het berkelium, dat nodig is voor de productie, bijzonder moeilijk te maken. Bovendien vervalt de stof binenn een jaar weer tot lichtere elementen.

De ontdekkers krijgen de eer om een naam te bedenken voor het nieuwe element.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl