NOS NieuwsAangepast

Total aangeklaagd voor omkoping Iraakse regering

Er komt een onderzoek naar de Franse oliemaatschappij Total. Een Franse rechter heeft een aanklacht ingediend wegens omkoping in het kader van het Olie-voor-voedselprogramma van de VN.

Het olieconcern brengt het nieuws zelf naar buiten in het jaarverslag van 2009 en zegt verrast te zijn over de aanklacht.

Total zou de Iraakse regering hebben omgekocht om zich verzekerd te weten van olievoorraden. Een eerder onderzoek naar frauduleuze praktijken van Total werd in 2007 al afgerond en in september vorig jaar adviseerde de openbare aanklager om de aanklachten tegen negen medewerkers van Total in te trekken.

Geneesmiddelen

Het Olie-voor-voedselprogramma trad in 1995 in werking. Het was een systeem waarbij Irak olie mocht verkopen op de internationale markt, in ruil voor voedsel en geneesmiddelen. Op deze manier was het voor het regime van Saddam Hussein niet mogelijk om de inkomsten te besteden aan militaire doelen.

Het programma liep in 2003 af, toen de VS Saddam ten val bracht. Sindsdien zijn er vele schandalen aan het licht gekomen.

De Iraakse regering zou flink verdiend hebben aan het programma en zou de olievoorraden voor hoge bedragen hebben verkocht. In een rapport uit 2005 schat de VN dat zo'n 2000 bedrijven betrokken zijn geweest bij omkooppraktijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl