NOS NieuwsAangepast

De hele paasboodschap van Benedictus XVI

"Zing voor de Heer, glorieus is Zijn triomf"

Beste broeders en zusters,

Ik breng u de Paasboodschap in deze woorden van de liturgie, die verwijzen naar de lofzang die werd gezongen door de Israëlieten na het oversteken van de Rode Zee. In het boek Exodus staat dat toen zijn op het droge kwamen nadat ze de zee hadden doorkruist, zij zagen hoe de Egyptenaren werden overspoeld door het water. Mirjam, de zus van Mozes en Aäron, en de andere vrouwen zongen en dansten op dit lied van vreugde: "Ik wil zingen voor de Heer, zijn macht en majesteit zijn groot! Paarden en ruiters wierp hij in zee."

Christenen over de hele wereld herhalen deze lofzang tijdens de Paaswake en een speciaal gebed legt ervan de betekenis uit, een gebed dat we ons nu, in het volle licht van de opstanding, eigen maken: "Vader, zelfs vandaag de dag zien we de wonderen die U verricht heeft lang geleden. U heeft eens een volk gered uit de slavernij, en nu biedt U die redding aan allen, door de doop. Moge de volkeren van de wereld ware zonen van Abraham worden en zich het erfgoed van Israël waardig tonen."

Het Evangelie aan ons de vervulling van de oude figuren geopenbaard: in Zijn dood en verrijzenis heeft Jezus Christus ons bevrijd uit de slavernij van de zonde en opende voor ons de weg naar het beloofde land, het Koninkrijk Gods, het universele Koninkrijk van rechtvaardigheid, liefde en vrede. Deze "exodus" vindt plaats in de eerste plaats in de mens zelf, en het bestaat uit een nieuwe geboorte in de Heilige Geest, het resultaat van het doopsel dat Christus ons gegeven heeft in zijn Paasmysterie. De oude man geeft zijn plaats aan de nieuwe man, het oude leven wordt achtergelaten, en een nieuw leven kan beginnen. Maar deze spirituele "exodus" is het begin van een alles omvattende bevrijding, die ons kan vernieuwen in elke dimensie - menselijk, persoonlijk en sociaal.

Ja, mijn broeders en zusters, Pasen is de ware verlossing van de mensheid! Als Christus - het Lam Gods - niet zijn bloed voor ons had uitgestort, zouden we zonder hoop zijn. Dan zou de dood onvermijdelijk het lot zijn van ons en de hele wereld. Maar Pasen heeft die trend omgekeerd: de opstanding van Christus is een nieuwe schepping, zoals een hele plant kan groeien uit een stekje. Het is een gebeurtenis die de loop van de geschiedenis volledig veranderde. Voor eens en voor altijd slaat de balans door naar de kant van het goede, van het leven, van verlossing. We zijn vrij, we zijn gered! Vandaar dat wij diep vanuit ons hart roepen: "Laat ons zingen voor de Heer: glorieus is Zijn triomf!"

Het christelijke volk, omhoog gekomen uit de wateren van de doop, wordt uitgezonden om de hele wereld om te vertellen van deze redding. Om aan alle mensen de vruchten van de Pasen te brengen, die bestaat uit een nieuw leven, bevrijd van de zonde en hersteld in zijn oorspronkelijke schoonheid, goedheid en waarheid zijn. Voortdurend, in de loop van tweeduizend jaar, hebben de christenen - met name heiligen – de geschiedenis vruchtdragend gemaakt met hun beleving van Pasen. De Kerk is het volk van de Exodus, omdat ze voortdurend leeft het Paasmysterie en telkens weer en overal de vernieuwende kracht verspreidt. In onze dagen heeft de mensheid ook behoefte aan een "exodus", niet alleen een oppervlakkige aanpassing, maar een spirituele en morele bekering. Het heeft de redding van het Evangelie nodig, om uit een diepe crisis te komen. Daarvoor is een diepgaande verandering nodig, te beginnen bij het geweten.

Ik bid tot de Here Jezus dat in het Midden-Oosten, en in het bijzonder in het land dat werd geheiligd door zijn dood en opstanding, de volkeren een echte en definitieve "exodus" uit oorlog en geweld zullen bereiken, naar vrede en eendracht. Ik bid voor de christelijke gemeenschappen die zijn beproefd worden en lijden, vooral in Irak. De Opgestane Heer herhaalt deze troostende en bemoedigende woorden, die hij uitsprak bij het Laatste Avondmaal: "Vrede zij met u!".

Ik bid voor de landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied die een gevaarlijke heropleving zien van misdrijven die verband houden met drugshandel. Laat Pasen de overwinning van vreedzame coëxistentie en respect voor het gemeenschappelijk goed aangeven. Moge het geliefde volk van Haïti, verwoest door die verschrikkelijke tragedie van de aardbeving, hun eigen "exodus" bewerkstelligen uit rouw en wanhoop naar een nieuwe hoop, ondersteund door internationale solidariteit. Moge de geliefde burgers van Chili, die ook een ernstige ramp hebben meegemaakt, aan de wederopbouw beginnen met vasthoudendheid, gesteund door hun geloof.

Met de kracht van de verrezen Jezus kan aan de conflicten in Afrika een einde komen, conflicten die nog steeds vernietiging en leed veroorzaken, opdat vrede en verzoening kan worden bereikt, zodat ontwikkeling gegarandeerd is. In het bijzonder vertrouw ik aan de Heer toe de toekomst van de Democratische Republiek Congo, Guinee en Nigeria.

Moge de verrezen Heer kracht geven aan de christenen die lijden onder vervolging en zelfs sterven voor hun geloof, zoals bijvoorbeeld in Pakistan. Moge Hij aan de landen die getroffen zijn door het terrorisme en door de sociale en religieuze discriminatie, de kracht verlenen om te beginnen aan de dialoog en een vreedzame coëxistentie. Moge Pasen aan de leiders van de naties licht en kracht brengen, zodat het economische en financiële handelen uiteindelijk zal worden bepaald door de waarheid, gerechtigheid en broederlijke steun. Moge de reddende kracht van Christus opstanding heel de mensheid vullen, zodat het de meerdere tragische uitingen van een "cultuur van de dood" die nog altijd groeit, overwint, om zo te bouwen aan een toekomst van liefde en waarheid, waarin ieder menselijk leven wordt gerespecteerd en verwelkomd.

Beste broeders en zusters, Pasen verricht geen wonderen. Net zoals de Israëlieten de woestijn wachtte aan de overkant van de Rode Zee, vindt de Kerk, na de opstanding, de geschiedenis altijd gevuld met vreugde en hoop, verdriet en angst. En toch, deze geschiedenis wordt veranderd, wordt gekenmerkt door een nieuw en eeuwig verbond. Het staat werkelijk open voor de toekomst. Om deze reden, gered door hoop, laten we doorgaan met onze pelgrimstocht, met in ons hart het lied dat oud is en toch steeds nieuw: "Laat ons zingen voor de Heer: glorieus is zijn triomf!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl