NOS NieuwsAangepast

Paus zwijgt over misbruik

Paus Benedictus XVI heeft tijdens zijn paasboodschap geen woord gezegd over de seksuele misbruikschandalen die de Rooms-Katholieke Kerk in veel landen bezighouden.

Benedictus sprak wel over de recente aardbevingen in Haïti en Chili, het conflict in het Midden-Oosten en de gevolgen van drugshandel in het Caribisch gebied. Daarna wenste hij de gelovigen wereldwijd een zalig Pasen. Nederland bedankte hij zoals gebruikelijk voor de "fraaie bloemen" die het paasfeest op het Sint-Pietersplein opluisteren.

Wereldwijd werd uitgekeken naar de paasboodschap van Benedictus in de hoop dat hij iets zou zeggen over het schandaal. De laatste keer dat hij publiekelijk op de zaak inging, was in een brief aan de gelovigen in Ierland op 20 maart.

Unicum

Eerder vanochtend ging de deken van het college van kardinalen wel in op de onrust binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Hij sprak niet over het leed van de slachtoffers, maar nam de tijd om de paus persoonlijk een hart onder de riem te steken.

"De kerk moet zich niets aantrekken van de berichten in de media over seksueel misbruik", zei kardinaal Angelo Sodano.

Het was voor het eerst sinds mensenheugenis dat er werd afgeweken van de liturgie voor Pasen.

Geroddel

Sodano stelde dat "de mensen zich niet zullen laten leiden door verachtelijk geroddel". De opmerking doet denken aan het artikel in de krant van het Vaticaan, L'Osservatore Romano, waarin staat dat paus Benedictus het slachtoffer is van een smaadcampagne.

Volgens Sodano "staat de Kerk achter u, opvolger van Petrus, bisschop van Rome, standvastige rots van de heilige Kerk".

Urbi et orbi

In Rome waren tienduizenden gelovigen in de stromende regen bijeengekomen op het Sint-Pietersplein voor de paasmis onder leiding van de paus.

Aan het einde van de bijeenkomst sprak Benedictus zijn traditionele zegen urbi et orbi uit. Daarna liet hij zich nog enkele momenten toejuichen door de verzamelde gelovigen.

De gehele paasboodschap is hier te lezen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl