NOS NieuwsAangepast

Anglicaanse kritiek op Katholieke Kerk

De leider van de Anglicaanse Kerk heeft kritiek geuit op de manier waarop de Rooms-Katholieke Kerk omgaat met de meldingen over seksueel misbruik.

De aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, zei in een interview met de BBC dat de kerk in Ierland door het schandaal niet geloofwaardig meer is. "Dat een organisatie die zo verbonden is met het dagelijks leven zo snel haar geloofwaardigheid kwijtraakt is niet alleen een probleem voor de kerk, maar voor iedereen in Ierland."

In Ierland is zo'n negentig procent van de bevolking lid van de Katholieke Kerk.

Priesterboordje

Williams haalde het verhaal aan van een katholieke vriend, een pastoor, die zich ongemakkelijk voelt als hij met een priesterboordje over straat moet.

De Rooms-Katholieke Kerk in Ierland kwam zwaar onder vuur te liggen na een overheidsrapport waarin werd gesteld dat de kerk er alles aan deed om misbruik van kinderen geheim te houden. Excuses van de paus daarvoor gingen volgens veel gelovigen niet ver genoeg.

Pausbezoek

De rooms-katholieke aartsbisschop van Dublin zei verbaasd te zijn over de opmerkingen uit Anglicaanse hoek. "Zij die binnen de Katholieke Kerk aan verandering werken, hebben zo'n opmerking niet nodig in het Paasweekend en verdienen beter."

Paus Benedictus brengt in september een bezoek aan Groot-Brittannië en zal dan ook spreken met Williams. Zijn opmerkingen zullen de moeizame relatie met de Katholieke Kerk er niet makkelijker op maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl