NOS NieuwsAangepast

Omstreden standbeeld onthuld in Senegal

Amerika heeft zijn Vrijheidsbeeld, Rusland heeft 'Het Moederland roept' en Afrika heeft nu het 'Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte': een bronzen standbeeld van 49 meter hoog (drie meter hoger dan het Vrijheidsbeeld), van een zwarte man, vrouw en kind. Er is drie jaar aan gewerkt.

Het is vandaag onthuld in de Senegalaanse hoofdstad Dakar, als hoogtepunt van de viering van 50 jaar onafhankelijkheid van Frankrijk. Bij de ceremonie waren dertig staatshoofden aanwezig.

Controverse

Het beeld is controversieel om verschillende redenen. Zo vinden velen dat het land de 20 miljoen euro voor het beeld beter voor iets anders had kunnen gebruiken.

Ook is er kritiek dat het bronzen beeld niet door Afrikaanse, maar door Noord-Koreanse arbeiders gebouwd is. Islamitische geestelijken noemen het beeld dan weer een affront vanwege de schaarsgeklede figuren.

Ten slotte is er kritiek op de president van Senegal, Abdoulaye Wade, die 35 procent opeist van de inkomsten die het beeld zal genereren, omdat het zijn idee was.

De kritiek mag het feest niet bederven. Een protesttocht die voor vandaag gepland stond, is verboden. "Het werk van architecten zorgt altijd voor controverse", zegt de ontwerper van het beeld, "kijk maar naar de Eiffeltoren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl