NOS NieuwsAangepast

De Matthäus zoals Bach hem bedoeld heeft

De Matthäus Passion was de afgelopen weken al te horen in menig kerk of concertzaal. Toch is voor kenners de ultieme passie traditiegetrouw alleen te beleven op Goede Vrijdag en dan bij voorkeur in de Grote Kerk van Naarden.

Een aantal concertgangers kan vandaag onverwacht doorschuiven van een plek op de tweede naar de eerste rang: de stoelen die gereserveerd waren voor de PvdA-leden van het kabinet, zijn vrijgekomen.

Oude muziekinstrumenten

In geen land ter wereld wordt de Matthäus Passion zo massaal uitgevoerd en beluisterd als in Nederland. Zelfs niet in Duitsland, waar Bach in 1729 in Leipzig zijn passiestuk voor het eerst ten gehore bracht.

De chef-dirigent van de Nederlandse Bachvereniging, Jos van Veldhoven, doet dit jaar iets nieuws in Naarden. Hij probeert al jaren om de Matthäus te laten klinken zoals Bach zelf hem bedoeld heeft. Dus spelen de orkestleden op oude muziekinstrumenten, uit de tijd van Bach.

Asymmetrisch

In 2006 halveerde Van Veldhoven het aantal zangers van 32 naar 16. En dit jaar heeft hij koor 1 en koor 2 een flink eind uit elkaar geplaatst, waardoor er voor het eerst een asymmetrische Matthäus in Naarden klinkt.

NRC-muziekrecensent Kasper Jansen is samen met verslaggever Karin Alberts gaan luisteren hoe dat klinkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl