NOS NieuwsAangepast

D66: 2,5 miljard investeren in onderwijs

D66 wil de komende acht jaar 29 miljard euro bezuinigen, waarvan 15 miljard in de eerste vier jaar. De partij wil ook 2,5 miljard investeren in het onderwijs. Het extra geld gaat onder meer naar voor- en vroegschoolse opvang, conciërges en innovatie en onderzoek.

"Wij willen rust in het onderwijs, er komen geen structurele hervormingen", aldus partijleider Pechtold bij de presentatie van het concept-verkiezingsprogramma.

D66 wil dat er moet worden ingegrepen in de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en de zorg. Dus pleit de partij voor:

Een geleidelijke hervorming (in 22 jaar) van de hypotheekrenteaftrek tot maximaal 30 procentEen inkomenstoets voor de huursectorAOW versneld naar 67 jaarVerkorting werkloosheidsuitkering naar 1 jaarEen eigen risico in de zorg van 400 euroSparen voor zorg voor later (vergelijkbaar met sparen voor pensioen)

Verhoging

Pechtold refereerde naar de ambtenaren die gisteren met bezuinigingsvoorstellen kwamen, zoals de verhoging van het eigen risico naar 775 euro. "Zo ver willen wij niet gaan," benadrukte Pechtold.

D66 wil ook het vertrouwen in de politiek herstellen. "Den Haag moet weer de plek worden waar mensen vertrouwen in hebben. Mensen moeten weten dat in daar de problemen opgelost worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl