NOS NieuwsAangepast

Nieuw kabinet moet fors bezuinigen

Invoering van een eigen risico van 775 euro in de zorg, de duur van de WW beperken tot een jaar of het versoberen van de OV-kaart voor studenten.

Dat zijn enkele mogelijkheden die twintig ambtelijke werkgroepen noemen om op twintig beleidsterreinen te bezuinigen.

Het kabinet heeft de rapporten inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd.

De voorstellen zijn ook te vinden op de website van het ministerie van Financiën.

Hypotheekrente

De ambtenaren pleiten onder meer voor een beperking van de hypotheekrenteaftrek en de huursubsidie te beperken. De werkgroepen presenteren daarvoor vijf verschillende varianten. Afhankelijk van de gekozen variant kunnen deze voorstellen leiden tot een koopkrachtdaling van 2 tot 4 procent.

Verder willen de werkgroepen dat de kilometerheffing wordt ingevoerd. Volgens de amgtenaren is het op den duur onverantwoord het zonder zo'n systeem te doen.

De werkgroepen denken dat er fors kan worden bezuinigd op de langdurige zorg, bijvoorbeeld door de drempels voor een verblijf in een verzorgingshuis of psychiatrische inrichtichting te verhogen.

Andere mogelijkheden die de werkgroepen noemen, zijn het opheffen van provincies en waterschappen en het verdelen van hun taken over rijk en gemeenten. Ook wordt gesproken over het invoeren van een nationale politie.

Overheidsfinanciën

Het kabinet heeft de ambtelijke werkgroepen vorig jaar ingesteld om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Het wilde voor de zomer besluiten met welke voorstellen het aan de slag zou gaan, maar de kabinetscrisis gooide roet in het eten. Het is nu aan het volgende kabinet om knopen door te hakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl