NOS NieuwsAangepast

Peiling VEH over hypotheekrenteaftrek

De Vereniging Eigen Huis gaat de mening van Nederlanders over de hypotheekrenteaftrek peilen via een enquête op internet.

"We vragen de mening van zowel huurders als huiseigenaren", zegt Hans André de la Porte van VEH. Hij benadrukt dat de vereniging geen stemadvies geeft. De peiling is in samenwerking met de TU Delft ontwikkeld.

Toon

De Vereniging Eigen Huis vindt de toon van de debat in de politiek niet goed. "De discussie wordt enorm gepolariseerd. Of je bent fel voor afschaffing of fel tegen. Wij willen laten zien dat het heel genuanceerd ligt. Er zijn heel veel effecten waar mensen niet aan denken."

Uit eerder onderzoek van de Volkskrant blijkt dat een grote meerderheid een beperking van de hypotheekrenteaftrek aanvaardbaar vindt. Volgens het onderzoek kan 63 procent zich in zo'n bezuiniging vinden.

Onvoldoende kennis

Vereniging Eigen Huis wil dieper op de materie ingaan en wil de internetters ook informatie geven over de gevolgen van de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. "Veel mensen weten er niet voldoende vanaf. Ze zijn bang dat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen", zegt De la Porte.

Volgens hem ligt het ingewikkelder. "Je moet de hypotheekrente in samenhang zien met allerlei andere regels. Als je de enquête hebt ingevuld, weet je meer over de effecten."

"De hypotheekrenteaftrek is een deeltje in een spinnenweb aan fiscale regelingen voor zowel kopers als huurders. Als je daar één ding uithaalt, dan trek je van alles mee", aldus de woordvoerder.

De enquête is tot eind april in te vullen op de website van VEH.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl