NOS NieuwsAangepast

Patrouilles op metrostations Moskou

In de metrostations van Moskou zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt na de aanslagen van gisteren. In alle stations patrouilleren militairen.

Bij de bomaanslagen op twee stations gistermorgen vielen 39 doden. Het dodental was aanvankelijk vastgesteld op 38. Een vrouw overleed vannacht in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Zestig mensen raakten gewond.

De metro reed gistermiddag al weer als normaal, maar vanmorgen waren er wel beduidend minder passagiers. In de twee stations waar gisteren bommen ontploften zijn kaarsen neergezet en werden bloemen gelegd.

Rouw

Het gemeentebestuur van Moskou heeft vandaag uitgeroepen tot een dag van rouw. Vlaggen in de stad hangen halfstok en entertainmentprogramma's op televisie zijn afgelast.

In een aantal kerken waren bijeenkomsten. De patriarch van Moskou, Kirill, heeft gezegd individueel te zullen bidden voor elk van de doden.

Daders

De verantwoordelijkheid voor de twee explosies is nog niet opgeëist. Volgens de autoriteiten wijst alles op daders uit het noorden van de Kaukasus.

De politie zoekt momenteel naar twee vrouwen die de daders begeleidden. Op beelden van beveiligingscamera's is te zien hoe zij de terroristen naar de plek van de aanslagen brachten. Ook zijn er foto's van de daders vrijgegeven.

De Russische premier Poetin heeft een klopjacht aangekondigd op de verantwoordelijken van de aanslagen.

'Laffe aanvallen'

De zelfmoordaanslagen zijn in de hele wereld scherp veroordeeld.

De Amerikaanse president Obama sprak van laffe terroristische aanvallen die minachting tonen voor het menselijk leven. In een telefoontje condoleerde hij president Medvedev. Hij bood aan om te helpen bij het opsporen van de verantwoordelijken.

Ook de Duitse bondskanselier Merkel, de Britse premier Brown en de Franse president Sarkozy gaven verklaringen uit met scherpe veroordelingen van de terreurdaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl