NOS NieuwsAangepast

Artsen Q-koortspoli willen vaccin voor risicogroepen

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

De artsen van de Q-koortspoli in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch bepleiten vaccinatie van patiënten met bepaalde hart- en vaatziekten tegen Q-koorts.

In een brief van begin februari aan minister Klink dringen zij erop aan haast te maken met die vaccinatie. De Bossche artsen willen dat een in Australië gebruikt vaccin om mensen in te enten versneld ook in Nederland wordt toegelaten.

De Gezondheidsraad buigt zich momenteel op verzoek van minister Klink van VWS over de vraag of het vaccin naar Nederland moet worden gehaald. Afgelopen maandag meldde de minister op een persconferentie over het Q-koortsbeleid dat hij de Gezondheidsraad heeft gevraagd om haar advies te versnellen en dat nog vóór de zomer uit te brengen.

Grote drukte

De Q-koortspoli behandelt nu ongeveer 45 chronische Q-koortspatiënten. Daarnaast melden zich de laatste tijd wekelijks 20 nieuwe patiënten uit het hele land met ernstige klachten samenhangend met Q-koorts.

Dagelijks komen er honderd mensen naar het ziekenhuis om zich op Q-koorts te laten testen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis kan het werk niet aan. Daardoor ontstaan wachtlijsten en vertraging in de behandeling van patiënten.

De artsen op de Q-koortspoli in Den Bosch staan meer dan wie ook met de voeten in het bluswater. Ze worden geconfronteerd met een heel ingewikkelde taak. Er is zo weinig bekend over het verloop van Q-koorts dat ze feitelijk hun patiënten vaak niet zo veel te bieden hebben.

Geen antwoord

Peter Lestrade en zijn collega's van de Q-koorts poli hebben hun brief aan minister Klink begin februari verstuurd. Tot op heden hebben ze niets gehoord van de minister of zijn ambtenaren.

In hun brief beargumenteren ze dat gezien de uitbreiding van de epidemie, de ernst van de ziekte en de ervaringen met vaccinatie in Australië, risicogroepen nu zonder verder uitstel gevaccineerd zouden moeten worden.

Risicogroepen

De artsen benoemen twee groepen hart- en vaatpatiënten tot risicogroepen omdat ze een grotere kans hebben om chronische Q-koorts te ontwikkelen. Het gaat om patiënten met een aandoening aan hun hartkleppen en om mensen met een vaatprothese.

"Hoewel van vaccinatie bij risicogroepen geen gegevens bekend zijn", schrijven ze, "menen wij dat bovenvermelde hart- en vaatpatiënten in aanmerking moeten komen."

Peter Lestrade zegt dat zijn collega's en hij zich baseren op de bestaande literatuur over het Australische vaccin. Dat is in Australië sinds 1989 bij zo'n 49.000 mensen gebruikt, vertelt hij.

Er hebben zich daarbij maar weinig bijwerkingen voorgedaan, ook al omdat er eerst onderzocht wordt of patiënten risico lopen op ernstige bijwerkingen.

Kritiek

De Australische Q-koortsdeskundige Robert Graves kritiseerde eind februari op een symposium in Breda het Nederlandse Q-koortsbeleid. Hij keerde zich tegen de ruimingen en adviseerde de bevolking te vaccineren.

Directeur Roel Coutinho van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) van het RIVM vindt de kritiek van de Australische onderzoeker geen hout snijden. Hij onderstreept dat het vaccin QVAX in Australië alleen voor de beroepsgroep wordt gebruikt en niet voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Bovendien is het noch in de Verenigde Staten, noch in Europa geregistreerd.

"Ik kan me heel goed voorstellen dat de artsen in de Q-koortspoli willen dat er gevaccineerd wordt. Zij moeten de patiënten behandelen en zien soms ernstige zieke mensen die ze maar weinig te bieden hebben. Maar je kunt zo'n vaccin niet zo maar gaan gebruiken. Er is nog maar heel weinig over bekend."

De Gezondheidsraad (GR) vindt de beschikbare literatuur onvoldoende om op basis daarvan een advies uit te brengen en heeft aanvullende gegevens in Australië opgevraagd.

"Dat neemt nu eenmaal wat tijd in beslag. Ik ben bang dat de collega's in Den Bosch echt nog even geduld moeten hebben. Hoe vervelend ook voor de patiënten, maar je moet zoiets echt goed uitzoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl