NOS NieuwsAangepast

SGP-leider gaat voor drie zetels

In Amersfoort is Kees van der Staaij gepresenteerd als nieuwe leider van de SGP. Hij volgt Bas van der Vlies op, die na bijna dertig jaar de Kamer verlaat.

Op het partijcongres in Amersfoort zei Van der Staaij dat hij in juni voor drie zetels gaat. Dat is er één meer dan nu. Tot 2002 behaalde de SGP bij verkiezingen bijna altijd drie zetels, maar de laatste drie keer haalde de partij er telkens maar twee.

Volgens de lijsttrekker telde Van der Vlies voor twee." Daarom zou het een zegen zijn als we niet alleen onze twee zetels vasthouden, maar nu een derde mogen behalen", aldus Van der Staaij.

Achterban

Het is niet de verwachting dat de partij veel te lijden zal hebben van de leiderschapswissel. De Staatkundig Gereformeerde Partij kan rekenen op een trouwe achterban. Landelijk haalt de partij een score van 1,8 procent.

Kees van der Staaij behoort tot een kleinere protestantse stroming dan Bas van der Vlies. Van der Staaij is lid van de oud gereformeerde gemeente en Van der Vlies is lid van de hersteld hervormde kerk.

De SGP-ledenvergadering was niet toegankelijk voor pers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl