NOS NieuwsAangepast

PVV: gemeen spel informateur Den Haag

De PVV heeft een "bittere bijsmaak" overgehouden aan de college-onderhandelingen in Den Haag. Gisteren werd bekend dat de PVV definitief niet in het college komt.

PVV-fractieleider Sietse Fritsma zegt dat informateur Boele Staal gemeen spel heeft gespeeld, door de onderhandelingen te laten breken op het hoofddoekverbod. Volgens Fritsma heeft Staal zich laten leiden door de afkeer van zijn eigen partij, D66, tegen de PVV.

Staal spreekt dat tegen. Volgens hem heeft de PVV zichzelf buitenspel gezet door koste wat het kost een hoofddoekverbod te willen invoeren. De andere partijen zijn daar falikant op tegen. Staal had nog voorgesteld het hoofddoekjesverbod eerst te laten onderzoeken op juridische haalbaarheid, maar dat wilde de PVV niet.

Pogingen

Fritsma vindt dat de schuld ten onrechte bij zijn partij wordt gelegd. Volgens hem wilde de PvdA niet onderhandelen over veiligheid, lastenverlichting en het beperken van subsidies.

De PvdA werd bij de verkiezingen van 3 maart de grootste in Den Haag, gevolgd door de PVV. Waarschijnlijk gaat de PvdA nu een college proberen te vormen met de VVD, D66 en GroenLinks.

In Almere werd de PVV de grootste, maar ook daar is de kans groot dat deze partij niet in het stadsbestuur komt. Vorige week stopte de lijsttrekker Raymond de Roon met zijn pogingen een college te vormen. De PvdA, de tweede partij in Almere, heeft nu een informateur aangesteld.

De PVV deed alleen in Den Haag en Almere aan de gemeenteraadsverkiezingen mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl