NOS NieuwsAangepast

Zalm geeft bonus terug

Door redacteuren Tamara Awwad en Gert-Jan Dennekamp

ABN-topman Gerrit Zalm is bereid een eventuele bonus terug te storten. Zalm kan op een langetermijnbonus rekenen als de verkoop van ABN Amro winst voor de belastingbetaler oplevert.

De oud-minister wil zijn bonus niet houden. "Dan gaat het naar mijn favoriete goede doel", aldus Zalm. Daarmee bedoelt hij de staatskas.

Juiste criteria De bankier vindt dat er op zich niets mis is met het uitloven van bonussen, maar vindt wel dat de bank variabele beloningen aan de juiste criteria moet koppelen.

Zalm verwacht dat de reorganisatie van ABN Amro in 2013 klaar is en dat de bank daarna naar de beurs kan.

Afspraken met Bos Vorig jaar maakte Zalm afspraken over zijn beloning met de toenmalige minister van Financiën Wouter Bos. Voor iedere miljard euro winst die ABN maakt, heeft Zalm recht op 100.000 euro.

Als Zalm de bank met 15 miljard euro netto winst verkoopt, kan zijn bonus tot anderhalf miljoen euro oplopen. Pas als al het geld dat de overheid in de bank heeft gestopt is terugverdiend, komt de bestuurder voor deze beloning in aanmerking. Die kans is echter klein.

Beloningsbeleid In januari van dit jaar stemde oud-minister Bos in met een versoberd beloningsbeleid voor de gefuseerde ABN Amro en Fortis Bank Nederland. De bonus van bestuurders mag volgens de nieuwe afspraken niet meer dan 60 procent van het salaris bedragen.

Als de overheid opnieuw financieel moet bijspringen, vervallen de bonussen. Ook bij verlies krijgen de bestuurders geen beloning.

Eerdere afspraken Uit de presentatie van de ABN-jaarcijfers bleek vandaag dat David Cole, financieel directeur van de bank, een bonus van 875.000 euro heeft gekregen. Voor Cole gelden eerder gemaakte afspraken, omdat hij geen bestuurder van de nieuwe gecombineerde staatsbank is.

Cole blijft aan tot de fusie van Fortis Bank Nederland en ABN Amro is voltooid en Jan van Rutte het stokje overneemt. Voor de beoogde financiële topman Van Rutte geldt het nieuwe versoberde beloningsbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl