NOS NieuwsAangepast

KTPI: Kerukanan Tulodo Pranatan Inggil

Historie:

De Javaan Iding Soemita, die als contractarbeider naar Suriname kwam, richtte op 28 november 1949 de Kaum Tani Persatuan Indonesia (KTPI) op. Deze naam veranderde later in Kerukanan Tulodo Pranatan Inggil.

Bij de verkiezingen in 1949 behaalde de KTPI twee zetels in Paramaribo, maar verloor die aan de NPS door het 'winner takes all- principe'. KTPI haalde toen beide zetels van Commewijne binnen. Hierdoor kon de partij toch zitting nemen in de Staten van Suriname. Hetzelfde gebeurde ook bij de verkiezingen van 1951. In 1955 vormde de KTPI samen met drie andere partijen het Eenheidsfront. Zij versloegen toen met succes de NPS. In 1972 droeg Iding Soemita het voorzitterschap over aan zijn zoon Willy.

In 1973 behoorde de KTPI tot de Nationale Partij Kombinatie (NPK) die 22 van de 39 zetels veroverde. De KTPI had toen twee zetels in de coalitie en mocht twee ministersposten bekleden: Landbouw, Veeteelt en Visserij en Sociale Zaken.

In 1977 deed de KTPI bij de verkiezingen wederom mee in de NPK 2, die opnieuw 22 zetels behaalde. De partij kreeg dezelfde twee ministersposten. Omdat Willy Soemita steekpenningen had aangenomen bij de uitgifte van landbouwgronden werd hij in 1977 veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden waardoor hij niet terug kon komen als minister.

Na het herstel van de democratie in 1987 vormen KTPI, NPS en VHP het Front voor Democratie en Ontwikkeling dat 40 van de 51 zetels in De Nationale Assemblée veroverde. Ondanks de eerdere veroordeling kwam Willy Soemita terug in een kabinet, deze keer als minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Bij de verkiezingen in 1991 kwam de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) erbij en werd het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling (NF) gevormd. Het NF haalde 30 zetels bij de verkiezingen van 1991. Soemita bleef minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Na de verkiezingen van 1996 stapte de KTPI uit het NF en vormde een coalitie met de Nationale Democratische Partij (NDP) en de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD). In 2000 deed de KTPI mee aan de verkiezingen in de Millennium Combinatie met de NDP als spil. In 2005 deed de KTPI met de Volksalliantie voor Vooruitgang (VVV) mee aan de verkiezingen. Van de vijf zetels was één van de KTPI.

Situatie sinds 2005:

Willy Soemita werd niet gekozen tot parlementariër en hij maakte hierna publiekelijk bekend dat hij de voorzittershamer wilde overdragen. Niemand in de partij wilde echter zijn plaats innemen, waarop hij besloot zich herkiesbaar te stellen. Intussen maakt de KTPI deel uit van de Megacombinatie, die verder gevormd wordt door de NDP, PALU en Nieuw Suriname.

Doelstellingen KTPI:

De KTPI wil de welvaart en het welzijn van de Surinaamse natie bevorderen. De partij zet zich op democratische wijze in voor de verwezenlijking van de nationale belangen van de staat en maatschappij.

Wie is wie?

Voorzitter: Willy Soemita Ondervoorzitter: Oesman Wangsabisari Ondervoorzitter: Sonny Kertowidjojo Secretaris: Robby Dragman Tweede secretaris: Wagimin Rais Penningmeester: Iwan Ganga Tweede penningmeester: Ingrid Wouden

Willy Soemita

Willy Soemita werd geboren in 1936. In 1972 nam hij het voorzitterschap over van zijn vader, Iding Soemita, die tevens de oprichter was van de KTPI. Willy heeft vaak in het parlement gezeten en is verschillende keren minister geweest. Soemita was jarenlang de leider van de Javaanse gemeenschap, maar heeft deze plaats moeten afstaan aan zijn politieke rivaal Paul Salam Somohardjo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl