NOS NieuwsAangepast

Schatkist geeft helft van geld Haïti

Door redacteuren Bert van Slooten en Tamara Awwad

Niet alleen gewone burgers en bedrijven hebben massaal geld gegeven aan de actie voor Haïti, ook de Nederlandse gemeenten en provincies hebben diep in de buidel getast. Maar liefst een kwart van de gemeenten heeft geld gegeven, zo blijkt uit onderzoek van de NOS.

De meest gehanteerde constructie is één euro per burger. Zo komt de gemeente Haarlemmermeer uit op meer dan 142.000 euro en de gemeente Dirksland op ruim 8000 euro. Koploper is de hoofdstad. Ook daar werd uitgegaan van één euro per inwoner. Het totaal is iets afgerond door het bestuur, zodat Amsterdam uiteindelijk op 750.000 euro uit kwam.

Den Haag De andere grote steden bleven niet achter. Rotterdam doneerde 600.000 euro, Utrecht gaf 100.000 euro en Groningen koos voor het symbolische bedrag van 5.555 euro. Alleen het gemeentebestuur van Den Haag heeft geen geld overgemaakt.

Overigens werd niet overal gekozen voor de rekenmethode van één euro per inwoner. Zo hebben Oldebroek en Hellendoorn hun bedrag gebaseerd op 50 cent per inwoner.

Ook is niet al het geld dat van de gemeenten komt op giro 555 gestort. Dat is van belang, want alleen het geld dat via het speciale noodnummer van de Samenwerkende Hulporganisaties loopt, werd door toenmalig minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking verdubbeld.

Zekerheid Zo heeft Raalte vooral geld gegeven aan Pater Boskebel (15.000 euro), maar de pater komt dan ook uit Raalte. De 40.000 euro van Nijkerk is gegaan naar de Stichting Nijkerk Helpt Nu. De werkgroep zoekt in overleg met giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) een project uit en wil dat ook zelf volgen. "We willen een soort extra zekerheid dat ons geld goed wordt besteed", aldus de voorzitter van de werkgroep.

In Asten gaat het anders: daar gaat 5000 euro naar de werkgroep Stichting Werkgroep Één Aarde. Leusden kent de Stichting Wereldwijd en ook Urk doet het anders; daar loopt het via de Stichting Woord en Daad.

Sommige gemeenten hebben zelf voor verdubbelaar gespeeld, zoals Enschede en Oisterwijk. Die gemeenten hebben het door de plaatselijke bevolking opgehaalde bedrag uit eigen zak verdubbeld.

VNG Ook zijn er gemeenten die het geld heel specifiek aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geven. De VNG heeft een internationale poot, VNG International, en die helpt specifiek bij wederopbouwprojecten.

In de gemeenteraad van Alphen aan de Rijn is bijvoorbeeld heel duidelijk uitgesproken dat het geld juist voor de fase van wederopbouw bestemd moet zijn. Alphen geeft zelf geen geld, maar levert alleen expertise en mankracht voor de wederopbouw.

Leeuwarden zorgt voor geld en investeert in watermolens, waarvan de eerste al naar Haïti toe is en de rest op termijn volgt.

Afgewezen Niet overal hebben de gemeenteraden ingestemd met geld voor Haïti. Zo heeft de gemeenteraad van Goes een motie om geld te doneren afgewezen. Alkmaar heeft wel geld gegeven, maar een poging om het bedrag te verdubbelen kon niet rekenen op een meerderheid in de Gemeenteraad.

Voor de motivatie van o.a. de VVD en D66 om in Breda tegen te stemmen, klik hier.

Ook provincies hebben geld gegeven. De provincie Drenthe heeft 500.000 euro gegeven en de buurprovincie Overijssel doneerde, passend voor giro 555, precies 555.000 euro. Friesland is wat zuiniger en heeft 100.000 euro overgemaakt op giro 555.

De provincie Zeeland heeft ook gegeven, maar dat geld is naar verschillende organisaties gegaan, waaronder Artsen zonder Grenzen, Woord en Daad en de Haïti Foundation.

Niet gestort De toezegde bedragen zijn overigens nog niet allemaal overgeboekt. Zo kwam de financiële afdeling van Geertruidenberg na ons onderzoek tot de ontdekking dat het bedrag nog niet is overgemaakt, maar de gemeente heeft toegezegd dat het geld snel wordt gestort.

De gemeente Landgraaf laat weten het geld eind maart over te maken. Ook de gemeente Lelystad moest tot haar eigen schrik constateren dat het toegezegde bedrag nog steeds op de eigen, gemeentelijke rekening stond.

De nationale actie heeft 111,4 miljoen euro opgeleverd. De opbrengst van de grote actie op 21 januari was al 83 miljoen, waarvan de helft afkomstig was van toenmalig minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl