NOS NieuwsAangepast

EU-hulp aan Griekenland nog steeds onzeker

Door correspondent Paul Sneijder

Frankrijk en Duitsland staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar over de vraag hoe Griekenland financieel uit de brand te helpen. Het idee om vandaag nog, voorafgaand aan de echte Eurotop van de 27 regeringsleiders, een spoedbijeenkomst van de zestien eurolanden in Brussel te houden, lijkt vrijwel kansloos.

Duitsland, met in zijn kielzog Nederland, weigert geld uit te trekken om Griekenland uit de problemen te helpen. De Grieken worstelen met een ongehoord begrotingstekort en zijn daardoor zo ongeloofwaardig in de financiële wereld dat geld lenen om dat tekort te dekken onbetaalbaar is. Duitsland vindt daarom dat Griekenland zelf eerst orde op zaken moet stellen door fors te bezuinigen of de belastingen te verhogen.

Euro in gevaar Door dat bijna bankroet van Griekenland staat de euro zwaar onder druk. Vrijwel dagelijks zakt de koers ten opzichte van de dollar. Het aanzien van de munt loopt daardoor gevaar. Daarom willen landen als Frankrijk Griekenland wel te hulp schieten. Met leningen of kredietgaranties. Dat moet aan de financiële markten het vertrouwen geven dat ze tegen een schappelijke rente geld aan Griekenland kunnen lenen, omdat ze er zeker van kunnen zijn dat ze hun geld terug krijgen.

Duitsland vindt dat een beloning voor financieel wanbeheer. Temeer daar de Grieken jarenlang hun financiële gegevens hebben vervalst. Vorige Griekse regeringen hebben steevast de tekorten zonniger doen voorkomen dan de werkelijkheid. Duitsland vreest dat steun voor Griekenland nu een slecht voorbeeld zou zijn voor andere - vooral Zuid-Europese landen -die nu ook al flink in het rood staan.

Nood Tot vandaag leek een compromis in de maak, waarbij ook een beroep werd gedaan op het Internationale Monetaire Fonds, het IMF. Die organisatie is er in gespecialiseerd om landen in nood financieel te helpen. Frankrijk was daar uit prestige-overwegingen tegen, maar leek tot toegevingen bereid als Duitsland zou slikken dat er ook Europees geld op tafel moest. Maar tot op nu is die Europese deal nooit van de grond gekomen.

De kans is daarom groot dat de Eurotop niet verder komt dan de afspraak dat er 'een mechanisme' klaar staat om Griekenland bij te springen als het buiten zijn schuld kopje onder dreigt te gaan. Hoe dat mechanisme eruit ziet en hoeveel geld daarmee gemoeid gaat, blijft dan ongezegd. In de hoop dat die antwoorden ook niet nodig zijn, omdat Griekenland met een harde aanpak zijn huishoudboekje zelf op orde heeft gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl