NOS NieuwsAangepast

Q-koortspoli Den Bosch kan werk niet aan

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Het laboratorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch bezwijkt bijna onder de druk van het vele werk door de Q-koorts.

Dagelijks komen honderd mensen naar de Q-koortspoli voor een bloedtest. Al die tests moeten vervolgens onderzocht worden.

Elke week melden zich op de Q-koortspoli twintig nieuwe patiënten uit het hele land met ernstige klachten die samenhangen met Q-koorts. Ook het aantal chronische Q-koortspatiënten dat de poli bezoekt stijgt gestaag. Intussen zijn dat er ongeveer 45.

Door de grote hoeveelheid werk ontstaan vertragingen in de behandeling van patiënten. Een tijd lang is de beste testmethode niet toegepast om tijd te winnen.

Bekendheid "Het loopt ons over de schoenen", zegt medisch microbioloog Nicole Renders, een van de initiatiefnemers van de Q-koortspoli in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Bernhoven Ziekenhuis in Oss. "De werkdruk is enorm."

Die hoge werkdruk heeft verschillende oorzaken: er melden zich veel mensen voor een Q-koortstest door de grotere bekendheid van de ziekte.

Mensen vragen hun huisarts om een test omdat ze willen weten of dat vermeende griepje van vorig jaar niet toevallig toch Q-koorts was. Ook de huisartsen zelf denken eerder dan voorheen aan Q-koorts. Samen zorgt dat voor veel werk in het lab.

Nieuwe gevallen Daarnaast zijn er dit jaar al veel nieuwe besmettingen geweest. Op 17 maart had het RIVM al 247 nieuwe besmettingen geteld. Vorig jaar waren er op hetzelfde moment 13 gevallen gemeld. Nu zijn het er dus bijna 20 keer zo veel.

Van die nieuwe patiënten hebben er 52 hun eerste ziektedag in 2010 gehad. Van de overige zijn er 82 in de laatste maanden van 2009 ziek geworden, ver na het lammerseizoen 2009.

De Coxiella burnettii, de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vooral massaal vrij bij abortussen en normale geboorten van geiten en schapen. Verder zit de bacterie in de uitwerpselen van besmette dieren.

Van 106 nieuwe patiënten is (nog) niet bekend wanneer ze hun eerste ziektedag hadden.

Piek "Als je bedenkt dat dit gaat om infecties door bacteriën die al in het milieu zaten, is het gigantisch veel", zegt Jos van der Sande, hoofd infectieziekten van de GGD Hart voor Brabant.

"Maar als de grote piek van het voorjaar uitblijft als gevolg van de ruimingen van drachtige dieren, dan blijven we mogelijk toch onder het aantal besmettingen van vorig jaar."

In 2009 zijn 2.357 Q-koorts besmettingen geteld. In 2008 waren het er 1.000, in 2007 168. Er zijn intussen tien patiënten met Q-koorts overleden. Drie dit jaar, zes vorig jaar en één in 2008. Alle tien patiënten leden ook aan andere ernstige ziekten.

Lees hier meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl