NOS NieuwsAangepast

Kopenhagen stuurt zeemeerminbeeld naar China

Er is al heel wat gedoe over geweest in Denemarken, maar overmorgen gaat het dan toch gebeuren. De Kleine Zeemeermin, hét nationale symbool van Denemarken en toeristische trekpleister in de hoofdstad Kopenhagen, wordt van haar steen gehaald.

Ze gaat op reis, en wel naar de Chinese stad Shanghai om deel te gaan uitmaken van het Deense paviljoen op de Wereldtentoonstelling, die wordt gehouden van april tot november. Het wordt de eerste keer dat het beeld zijn plaats aan de Langeliepier in de haven van Kopenhagen verlaat.

Het begin van de reis van de Kleine Zeemeermin wordt donderdag aanstaande uitgebreid gevierd. Er is een dansvoorstelling, kinderen zingen liedjes en hoogwaardigheidsbekleders houden toespraken.

Teleurgestelde toeristen Toch is de gang van het beeld naar Shanghai is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Toen de verhuisplannen in 2008 het licht zagen, ontstond er direct ophef.

Erling Eriksen, kleinzoon van beeldhouwer Edvard Eriksen, protesteerde. Hij voorziet duizenden teleurgestelde toeristen in de haven van Kopenhagen. De Deense Volkspartij, de derde partij van het land, stelde vragen in het parlement. "Het uitlenen van de Kleine Zeemeermin is een grotesk idee. Men leent toch ook het Vrijheidsbeeld niet uit, of Manneken Pis." De meeste bezoekers van krantenwebsites vonden het raar dat er niet voor gekozen is om een replica naar Shanghai te sturen.

De voorstanders haalden er ook grote woorden bij. "Eindelijk een vooruitziend idee, waarmee we kunnen aantonen dat Denemarken niet een gesloten land is, maar een natie die interactie wil met de buitenwereld. Hoeveel landen hebben een verplaatsbaar symbool? Het Vrijheidsbeeld en de Eifeltoren zijn bepaald niet portable."

Onthoofd En zo is er weer een nieuwe rel over de Kleine Zeemeermin. Het 1,25 meter hoge beeldje staat al 95 jaar in de haven van Kopenhagen en is al vaak het middelpunt van tumult geweest. Zo is ze meerdere malen besmeurd met verf, van haar steen geblazen, in een boerka gehuld en zelfs twee keer onthoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl