NOS NieuwsAangepast

China boos op Google

China is boos op Google omdat de Amerikaanse zoekmachine geen zelfcensuur meer uitvoert in het land. Een regeringswoordvoerder laat weten dat het "een volledig verkeerd" besluit is en dat Google hiermee afspraken niet nakomt.

Sinds gisteren leidt Google het verkeer vanaf het Chinese vasteland naar hun website in Hong Kong. Daar hoeft het bedrijf de zoekresultaten niet te filteren.

China is inmiddels zelf begonnen met het wegfilteren van controversiële zoekresultaten. Later zou de overheid ertoe kunnen overgaan de website helemaal te blokkeren, maar dat is nog niet gebeurd. In het verleden werden sites als Twitter, Facebook en YouTube al offline gehaald omdat ze de Chinese bevolking te veel vrijheid online gaven.

Hackers China en het internetbedrijf liggen sinds januari met elkaar overhoop. Vanuit China werden toen GMail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten gehackt.

Google heeft de Chinese overheid nooit direct van het hacken beschuldigd. Het bedrijf dreigde zich echter wel terug te trekken als het geen ongecensureerde zoekresultaten mocht weergeven.

Geweerd Volgens China gaat dat in tegen de afspraken die zijn gemaakt. "Buitenlandse bedrijven moeten zich houden aan Chinese wetten als ze hier willen opereren", zegt een woordvoerder. "Google is zijn geschreven belofte niet nagekomen door te stoppen met filteren."

Google houdt er rekening mee dat ze nu helemaal uit China zullen worden geweerd. Het bedrijf heeft een website gelanceerd waarop te zien is welke van zijn diensten vanuit China bereikbaar zijn. Naast de zoekmachine biedt Google onder meer GMail, Google Maps en Picasa aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl