NOS NieuwsAangepast

GroenLinks: 9 miljard bezuinigen, AOW hervormen

GroenLinks wil de komende vier jaar negen miljard euro bezuinigen. Daarnaast wil de partij voor drie miljard euro aan hogere lasten doorvoeren, vooral door hogere belasting op vervuiling van het milieu.

Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma 'Echte keuzes voor de toekomst', dat vanmiddag is gepresenteerd. Partijleider Halsema zei dat GroenLinks wil meeregeren.

"Dit verkiezingsprogramma is een open uitnodiging aan andere politieke partijen. Wij zijn geen machtspartij op zoek naar ideeën, maar een ideeënpartij op zoek naar macht", sprak Halsema.

Zeven provincies GroenLinks wil het aantal ministeries terugbrengen naar acht en het aantal provincies naar zeven. De waterschappen en de Eerste Kamer mogen van GroenLinks verdwijnen. Het aantal leden van de Tweede Kamer wil de partij terugbrengen tot 100.

Na 2015 wil GroenLinks structureel 17 miljard bezuinigen, onder meer door de hypotheekrente-aftrek geleidelijk af te schaffen en een hogere AOW-leeftijd. Ook de aanschaf van de JSF kan worden geschrapt.

AOW GroenLinks wil de AOW koppelen aan het arbeidsverleden. Wie 45 jaar heeft gewerkt, krijgt AOW. GroenLinks wil echter de AOW-uitkering afschaffen voor mensen die wel kunnen werken, "maar dat niet doen om dat ze over voldoende vermogen beschikken of omdat de partner voldoende verdient".

65-plussers met een goed inkomen gaan stapsgewijs meebetalen aan de AOW-premie. Hierbij worden ouderen met een klein pensioentje ontzien.

Investeren wil de partij vooral in onderwijs, zorg en openbaar vervoer. Het definitieve verkiezingsprogramma wordt op het verkiezingscongres van 18 april vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl