NOS NieuwsAangepast

Midden-Oostenkwartet tegen bouw nieuwe nederzetingen

De VN, de EU, de VS en Rusland roepen Israël op om te stoppen met de bouw van nieuwe nederzettingen in Palestijns gebied. Het zogeheten Midden-Oostenkwartet deed dat na een gezamenlijk overleg in Moskou.

VN-chef Ban Ki-moon veroordeelt de plannen om meer woningen te bouwen voor Israëliërs in Oost-Jeruzalem, waar veel Palestijnen wonen. Zowel de Palestijnen als de Israëliërs zien Jeruzalem als hun hoofdstad.

Ban Ki-Moon zei verder dat Israël alle buitenposten die sinds 2001 zijn opgericht, moet ontmantelen en moet stoppen met uithuiszettingen en het vernielen van Palestijnse woningen in Oost-Jeruzalem.

Nieuw overleg Het Midden-Oostenkwartet wil dat er nieuw overleg komt tussen Israël en de Palestijnen dat binnen twee jaar tot een vredesakkoord moet leiden. De vrdesbesprekingen liggen stil sinds de Israëlische aanval op Gaza eind 2008.

Beide partijen waren inmiddels weer akkoord met indirect overleg, maar door de Israëlische bouwplannen is ook dat weer stil komen te liggen. Raketaanvallen door de Palestijnen, zoals gisteren, maken de situatie ook moeilijker.

Netanyahu De Israëlische premier Netanyahu heeft donderdagavond telefonisch overlegd met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton die bij de bijeenkomst van het Kwartet aanwezig was. Netanyahu zei een aantal maatregelen te willen nemen om het vertrouwen van de Palestijnen terug te winnen om zo het vredesoverleg weer op gang te brengen.

Hoewel er geen details van de plannen van de Israëlische premier bekend zijn gemaakt, gaat het volgens de media in Israël om vrijlating van gevangenen, opheffing van blokkades en de mogelijke overdracht van delen van de Westoever aan het Palestijns gezag.

Lieberman De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman zegt dat de oproep van het Midden-Oostenkwartet de kans op tot een vredesakkoord te komen geen goed doet. "Vrede kan niet kunstmatig worden opgelegd en met een onrealistische kalender", aldus Lieberman.

Bewakingssysteem De Palestijnse Autoriteit reageert positief op de oproep tot een totale bouwstop van nederzettingen. Maar volgens de BBC heeft de Palestijnse toponderhandelaar Erekat wel geeist dat het Kwartet een bewakingssysteem creëert om te controleren of Israël zich aan de afspraken houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl