Onduidelijkheid over eerste kievitsei

Er was vandaag onduidelijkheid over waar dit jaar het eerste kievitsei is gevonden. Er kwamen vanmorgen twee meldingen, één uit Friesland en één uit Utrecht.

In Friesland vond de 34-jarige Hidde Dijkstra uit Britsum een ei in de buurt van de Vliegbasis Leeuwarden. Hij meldde de vondst bij de Vogelwachtersbond BFVW.

Eierzoekers moeten hun vondst zo melden om te voorkomen dat er te veel eieren worden geraapt. Dit jaar is er een limiet van 5939 eieren, bijna vijfhonderd minder dan vorig jaar.

Officieel Rond dezelfde tijd was echter in de buurt van Bunschoten ook een ei gemeld. Alex van Twillert meldde zijn vondst van het nest bij Landschapsbeheer Nederland, die officieel over de registratie van het eerste kievietsei gaat.

De onduidelijkheid werd nog eens verergerd doordat persbureau ANP abusievelijk meldde dat afgelopen zondag het eerste ei al in Eemnes was gevonden. Dat bericht werd later ingetrokken.

Beide organisaties moesten echter eerst nog duidelijk krijgen welk ei precies op welk tijdstip was gevonden. Uiteindelijk bleek het Utrechtse ei om 9.30 uur gevonden te zijn en het Friese ei een uurtje later.

Aaisiker De provincie Fryslân besluit desalniettemin de Friese vinder vanmiddag te eren. De aaisiker krijgt op het Provinciehuis 15 euro vinderloon en de Sulveren Ljip, een zilveren beeldje van een kievit. De Utrechtse zoeker heeft het nest gemarkeerd en het ei laten liggen.

Het is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering dat het eerste kievitsei buiten Friesland wordt gevonden: de afgelopen vijf jaar gebeurde dat maar liefst vier keer. Dat komt mede omdat het zuidelijker net iets warmer is, waardoor de vogels eerder gaan broeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl