NOS NieuwsAangepast

Garnaal onder poolijs zet wetenschappers voor raadsel

Een enkele garnaal heeft een onderzoeksteam van de NASA versteld doen staan. Het dier zwom namelijk rond onder de ijslaag van de Zuidpool, op een plek waarvan wetenschappers dachten dat er alleen levensvormen zouden voorkomen die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

De onderzoekers wilden weten hoe de onderkant van de Antarctische ijslaag er precies uitziet. Ze boorden daarom een gat door de ijslaag en lieten via een lange kabel een camera zakken.

Omdat er zo diep onder het ijs geen enkel licht komt en het water heel koud is, had het team lage verwachtingen van de aan te treffen levensvormen. Des te groter was daarom de verrassing toen er plotseling een garnaal aan kwam zwemmen, die vervolgens uitgebreid poseerde op de kabel van de camera.

Tentakel Het dier is zo'n acht centimeter groot en oranjegekleurd. "Technisch gezien is het geen garnaal, maar een lyssianasid amphipod, een verre neef van de garnaal. Maar ik had hem graag op mijn bord gehad", zegt Robert Bindschadler van het onderzoeksteam.

Behalve de garnaalachtige meent het team ook een tentakel van een kwal te hebben gezien op het camerabeeld.

Chemicaliën De onderzoekers vragen zich af hoe een garnaalachtige kan overleven onder de koude en donkere omstandigheden. Eencellige microben kunnen zich voeden met chemicaliën uit de oceaan, maar een complexe levensvorm als een garnaal zou dat niet moeten kunnen.

Wetenschappers twijfelen daarom of de garnaal daar permanent leeft of dat hij daar toevallig is terechtgekomen. Maar omdat de plek waar het gat geboord is zo'n twintig kilometer van open zee verwijderd ligt en moeilijk bereikbaar is, achten de onderzoekers het onwaarschijnlijk dat het dier daar per ongeluk verzeild is geraakt.

De vondst heeft de NASA in ieder geval aangemoedigd om meer onderzoek te doen naar de levensvormen onder het poolijs. "Je verwacht er niets levends aan te treffen en je vindt er niet één schepsel, maar misschien zelfs twee. We hebben geen idee wat er daar beneden gebeurt", zegt een van de onderzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl