NOS NieuwsAangepast

Thai protesteren met bloed

Demonstranten in Thailand hebben met hun eigen bloed geprotesteerd tegen de regering van premier Abhisit. Ze vinden dat hij illegaal aan de macht is gekomen en eisen dat hij opstapt.

In lange rijden stonden ze urenlang te wachten om bloed af te geven. Dat verzamelde bloed werd daarna uitgegoten bij het hek van het regeringscentrum.

De leider van de protesten was één van de eersten die zijn bloed beschikbaar stelde. De organisatie noemt het een symbolische daad. "Omdat wij een geweldloos protest voeren, laten we ons eigen bloed vloeien, in plaats van dat van anderen." Rood is bovendien de kleur van de protesten.

Niet al het ingezamelde bloed is gebruikt. Leiders van de demonstranten dreigen ook op andere plaatsen met bloed te demonstreren, als Abhisit niet aftreedt.

Staatsgreep Het was de derde dag van demonstraties tegen Abhisit, die gisteren nog eens herhaalde dat hij er niet aan denkt om af te treden. Hij wil wel luisteren naar wat de betogers nog meer te zeggen hebben, zei hij.

Het is al onrustig in Thailand sinds 2006, toen premier Thaksin werd afgezet door het leger. De betogers willen dat oud-premier Thaksin weer aan de macht komt.

Het Rode Kruis noemt de bloedactie verspillend en gevaarlijk. "Met zo veel bloed hadden vele levens gered kunnen worden", liet een woordvoerder weten.

Hiv Er wordt bovendien gevreesd dat de bloedafnames niet hygiënisch genoeg zullen zijn, waardoor mensen hiv en hepatitis kunnen lopen. De organisatoren bezweren echter dat alles met schone naalden en onder dokterstoezicht is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl