NOS NieuwsAangepast

Buitenlandse investeringen groeien

Ondanks de economische crisis is het aantal buitenlandse investeringen in Nederland vorig jaar flink gestegen. De waarde van de investeringen steeg van 667 miljoen euro in 2008 tot 3,1 miljard vorig jaar.

De uitzonderlijke stijging is met name te danken aan twee grote investeerders. Het Duitse energiebedrijf RWE investeerde 2 miljard in een kolencentrale in de Eemshaven en Neste Oil uit Finland stak 670 miljoen in een biodieselfabriek in Rotterdam.

Banen De investeringen staan voor 15 procent van de werkgelegenheid in Nederland. De investeringen van vorig jaar zijn op termijn goed voor een kleine drieduizend banen.

Volgens minister Van der Hoeven van Economische Zaken blijkt uit de cijfers dat handel en buitenlandse investeringen de motor zijn van onze economie. "Ze zijn zelfs de weg uit de crisis."

Azië Het Netherlands Foreign Investment Agency, dat de cijfers bekendmaakte, hielp vorig jaar bij 155 buitenlandse investeringsprojecten. Ruim de helft daarvan waren afkomstig uit Azië, gevolgd door Noord-Amerika (30 procent).

Buitenlandse investeerders steken vooral geld in informatietechnologie, de voedingsmiddelenindustrie en medische technologie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl