NOS NieuwsAangepast

Man veroordeeld voor illegale olifantenhandel

Een man uit Rhenen is door de rechtbank veroordeeld wegens het illegaal verhandelen van olifanten. De 65-jarige handelaar voerde zonder toestemming twee Afrikaanse olifanten in. Ook had hij de invoerpapieren en facturen vervalst.

De olifanten waren bestemd voor Ouwehands Dierenpark en kwamen uit een dierentuin in Spanje. De dieren mogen in Ouwehands Dierenpark blijven. Het park heeft 40.000 euro moeten betalen om de papieren alsnog in orde te maken.

Anders handelen Volgens de rechtbank had de fraudeur de olifanten ingevoerd om er zelf rijker van te worden. De rechter vond dat de handelaar, die zegt dat hij een dierenliefhebber is, anders had moeten handelen.

"Het verkopen van beschermde uitheemse diersoorten brengt de natuurlijke populaties grote schade toe en draagt bovendien bij aan vermindering van de overlevingskansen van die soorten in het wild", aldus de rechter.

Niet passend De handelaar kreeg een geldboete van 25.000 euro, waarvan 15.000 euro voorwaardelijk. De officier van justitie eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken en een taakstraf van 240 uur.

De rechter vond die straf niet passend, omdat de man tienduizenden euro's heeft verdiend aan de handel in dieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl