NOS NieuwsAangepast

Beroemde Britse kaasrolwedstrijd geschrapt

De beroemde Britse kaasrolwedstrijd in Gloucestershire gaat dit jaar niet door omdat de wedstrijd te populair is geworden. Vorig jaar kwamen er drie keer meer toeschouwers dan de politie en de verzekering toestaan. "En dit jaar werden nog meer mensen verwacht", legt de organisator uit.

Al honderden jaren bewijzen mannen uit de buurt hun moed door met levensgevaarlijke snelheid achter een kaas aan te rennen die van een steile helling wordt afgerold. Tegenwoordig doen er ook vrouwen mee.

Jaarlijks vallen daarbij gewonden onder deelnemers en toeschouwers. De winnaar mag de kaas (drie kilo Double Gloucester) houden.

Files en schade Het festival raakte de afgelopen jaren wereldwijd beroemd door de grote media-aandacht die er aan de buitelende mensen werd gegeven. Kwamen er vroeger maar enkele honderden mensen, vorig jaar kwamen er 15.000 mensen kijken.

De ambulancedienst is bang dat ze door de grote files die dat veroorzaakt niet meer op tijd bij hulpbehoevenden kan komen. Bovendien klagen buurtbewoners over de schade die toeschouwers aanrichten om een mooi plekje te bemachtigen.

Geschokt De organisatoren van de wedstrijd voelden zich daarom genoodzaakt de race dit jaar over te slaan. Ze hopen de race volgend jaar met medewerking van de politie in betere banen te kunnen leiden. De wedstrijd zal dan eind mei worden gehouden.

De 83-jarige Diane Smart, die alle rolkazen maakt, zegt "geschokt" te zijn dat de race dit jaar niet doorgaat. Tegen de BBC zegt ze: "Ik beef van de gedachte dat we dit jaar geen kaasrollen hebben. Het brengt altijd veel geld in het laatje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl