NOS NieuwsAangepast

Israël onderzoekt Biden-incident

Israël onderzoekt waarom tijdens het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Biden deze week de bouw van woningen in Oost-Jeruzalem werd aangekondigd. Zulke incidenten mogen in de toekomst niet meer gebeuren, zei premier Netanyahu.

Bidens bezoek, om het vredesoverleg op gang te krijgen, werd overschaduwd door de aankondiging van Israël.

De aankondiging van de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken leidde tot scherpe kritiek van de Verenigde Staten. Minister Clinton zei in een telefoongesprek met Netanyahu "beledigd" te zijn door de faux pas en herinnerde de premier aan de relatie tussen beide landen, die volgens haar zo belangrijk is voor de veiligheid van Israël. Ook werd de Israëlische ambassadeur in de VS op het matje geroepen.

Excuses Netanyahu verzekerde Clinton dat hij niet achter de aankondiging zat. Die werd gedaan door zijn minister van Buitenlandse Zaken, een lid van de Shas-partij, die voor meer nederzettingen is. Netanyahu nam als premier wel de verantwoordelijkheid voor de uitspraak.

De Israëlische premier heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor de slechte timing, al ging hij niet zo ver dat hij de bouw van de 1600 woningen geheel afblies.

De Palestijnen hebben teleurgesteld gereageerd op de aankondiging. "Gesprekken worden moeilijk als Israël hier niet van afziet en belooft geen nieuwe nederzettingen te bouwen in de toekomst", liet onderhandelaar Erekat weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl