NOS NieuwsAangepast

Paniek in Georgië om nep-invasie

In Georgië is paniek uitgebroken toen een tv-station een reportage uitzond over een Russische inval in Georgië waarbij president Saakasjvili werd gedood. Hoewel de reportage aangekondigd was als een verslag over mogelijke gebeurtenissen, ontstond overal in het land paniek en raakte het telefoonnet overbelast. In het hele land begonnen burgers benzine in te slaan.

In de reportage was te zien hoe de hoofdstad Tblisi werd gebombardeerd. Ook waren er beelden van de inname van onder meer de stad Gori. Die werd in augustus 2008 daadwerkelijk bezet door de Russen tijdens de korte oorlog tussen de twee landen.

De uitgezonden beelden waren opnamen van die oorlog. Verder bleek in de nep-reportage dat de Georgische oppositie meteen een nieuwe regering zou gaan vormen.

De nep-reportage werd uitgezonden door het station Imedi, dat onder controle staat van president Saakasjvili. Bij het zien van de tv-beelden bezweek een moeder van een destijds gesneuvelde militair aan een hartinfarct, meldde een ziekenhuismedewerker.

Er liep geen tekst mee om duidelijk te maken dat het een nep-reportage was. Het 'nieuws' van de oorlog was aanleiding voor het Russische persbureau Interfax om er een bericht aan te wijden. Interfax zei er wel nadrukkelijk bij dat alleen Imedi de bron was.

Woedende reacties Toen duidelijk werd dat het om een nep-reportage ging, reageerde de Georgische oppositie woedend. Tientallen mensen gingen in de hoofdstad Tbilisi de straat op om straffen te eisen tegen de verantwoordelijken. Ze beschuldigden Saakasjvili van bangmakerij. Ook Rusland reageerde boos.

Het tv-station bood na afloop excuses aan met een tekst die enkele uren door het beeld liep.

In 2008 waren Rusland en Georgië enkele weken in oorlog over de Georgische opstandige regio's Zuid-Ossetië en Abchazië. Georgië verloor de zeggenschap over de beide regio's die zich willen aansluiten bij Rusland. Moskou beschuldigt Tblisi ervan met propaganda de herovering van de gebieden voor te bereiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl