NOS NieuwsAangepast

Reacties op het vertrek van Bos

Wat zijn de reacties in politiek Den Haag op het vertek van Wouter Bos? Een overzicht.

Premier Balkenende: "Verlies voor de Nederlandse politiek" De premier noemt de keuze van Bos "een te respecteren besluit". Bos heeft veel betekend voor de Nederlandse politiek, vindt hij. "Vooral zijn inzet als minister van Financiën en zijn rol bij het bestrijden van de economische en financiële crisis verdienen waardering. Ik zeg hem dank voor de tijd en inzet die hij in de Tweede Kamer en in de twee kabinetten voor ons land heeft gegeven", aldus Balkenende.

Vicepremier Rouvoet (CU): "De Nederlandse politiek gaat Bos missen" Rouvoet heeft drie jaar met Bos in het kabinet Balkenende IV gezeten en kon uitstekend met hem werken. De leider van de ChristenUnie roemt zijn kwaliteiten. "Hij was een zeer kundig minister van Financiën, die in de aanpak van de financiële crisis op indrukwekkende en doortastende wijze heeft gehandeld." Rouvoet vindt het jammer. "Je hoeft geen PvdA-er te zijn om de overtuiging te hebben dat de Nederlandse politiek ook zeker Wouter Bos gaat missen".

Wilders (PVV): "Jammer dat hij handdoek in de ring gooit" De leider van de Partij voor de Vrijheid had zich verheugd op de verkiezingsdebattten met Bos. "Ik vind het jammer dat hij zo snel de handdoek in de ring gooit." Over de mogelijke opvolger Cohen is Wilders minder te spreken. Wilders noemt Cohen de "grootst multi-culti knuffelaar van Nederland".

Roemer (SP): "Nieuwe mogelijkheden progressieve samenwerking" De fractievoorzitter van de Socialistische Partij ziet in de leiderswisseling bij de PvdA een nieuwe mogelijkheid voor progressieve samenwerking. "Bos heeft samenwerking over links altijd een beetje afgehouden en ik roep Cohen op zich daar juist voor uit te spreken. Nederland heeft het nodig dat progressieve partijen samenwerken," zei Roemer. Roemer snapt dat Bos kiest voor zijn gezin.

Halsema (GroenLinks): "Wat een kaalslag" GroenLinks-partijleider Halsema noemt het vertrek van haar collega "ongelooflijk". Ze heeft respect voor zijn beslissing om te kiezen voor zijn gezin. "Een moderne sociaaldemocraat en een werkelijk progressieve politicus vertrekt: wat een kaalslag".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl