PvdA-leider Bos stapt op

Wouter Bos spreekt de pers toe»
Wouter Bos spreekt de pers toe Foto: NOS

PvdA-leider Wouter Bos stapt op als partijleider. Hij doet dat om persoonlijke redenen. 

Bos kiest voor zijn gezin. "Ik heb ook andere verantwoordelijkheden als vader van een gezin met drie jonge kinderen. Ik wil meer tijd aan mijn gezin besteden", zei hij op een persconferentie in Den Haag. Lees hier zijn volledige verklaring. Twaalf jaar landelijke politiek legde een zware druk op zijn privéleven. "Als ik door zou gaan en premier zou worden, zie ik mijn eigen kinderen gewoon niet opgroeien."

Goede handen
Bos vindt dat de Amsterdamse burgemeester Job Cohen zijn opvolger moet worden. "Hij is de best mogelijke opvolger. Bij hem is de PvdA in goede handen."

Bos benadrukte dat niet hij, maar de partij de nieuwe leider kiest. Hij zei dat hij al sinds 2007 gesprekken heeft gevoerd met Cohen over zijn opvolging.

Na zijn verklaring kreeg Bos een lang applaus van alle PvdA-ers die bij de persconferentie aanwezig waren.

Premier
Bos zei dat hij al langer speelde met het idee om uit de politiek te stappen. Het definitieve besluit daarover heeft hij genomen in het weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Vorige week zei Bos nog dat hij de kandidaat-lijsttrekker was van zijn partij. Hij zei toen ook te hopen dat de PvdA de grootste partij zou worden en volgens hem is het logisch dat die ook de premier levert. Die woorden werden verstaan alsof Bos zelf die premier zou willen worden.

De machtswisseling binnen de PvdA komt erg kort voor de verkiezingsdatum. Over drie maanden, op 9 juni, zijn de Tweede Kamerverkiezingen.

Deel deze pagina

Video

Wouter Bos stapt op als partijleider van de PvdA. Hij doet ook niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 9... juni. Volgens Bos zal de Amsterdamse burgemeester Cohen zich kandidaat stellen om hem op te volgen als lijsttrekker.

 • Ferry Mingelen over aftreden Wouter Bos

  Wouter Bos stapt op als partijleider van de PvdA. Hij doet ook niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 9... juni. Volgens Bos zal de Amsterdamse burgemeester Cohen zich kandidaat stellen om hem op te volgen als lijsttrekker.

 • Wouter Bos: een mens kan niet alles

  Wouter Bos stapt op als partijleider van de PvdA. Hij doet ook niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 9... juni. Volgens Bos zal de Amsterdamse burgemeester Cohen zich kandidaat stellen om hem op te volgen als lijsttrekker. Een interview met Wouter Bos

 • Bos weg, Cohen kandidaat-opvolger

  Wouter Bos vertrekt als PvdA-leider en zijn opvolger wordt waarschijnlijk Job Cohen. Tot vandaag burgemeester... van Amsterdam. Het vertrek van Bos kwam als een grote verrassing. Hij wil meer tijd voor z'n gezin.

 • Vaderschap of excuus?

  Vandaag Bos, gisteren Eurlings: twee politici die zeggen te stoppen omdat ze meer tijd willen doorbrengen met... hun gezin. Is dat een mooi voorbeeld van mannenemancipatie of gewoon een excuus dat goed klinkt? Een goeie vraag voor de huidige en de vorige hoofdredacteur van het blad Opzij.

 • Vrouwelijke vice-premier Spanje: Respect voor Bos

  Rop Zoutberg was vandaag op een persconferentie van de Spaanse vice-premier Maria Teresa Fernandez de la... Vega, en vroeg haar wat ze vond van Bos' keuze voor zijn gezin

Audio

 • De verklaring van Wouter Bos Wouter Bos stapt op als partijleider van de PvdA. Hij is ook geen kandidaat Kamerlid. Dat verklaarde hij vanochtend op een... persconferentie.
 • Reactie Ronald Plasterk op aftreden Wouter Bos Wouter Bos stapt op als partijleider van de PvdA. Hij is ook geen kandidaat Kamerlid. Dat verklaarde hij vanochtend op een... persconferentie. De reactie van oud-minister Ronald Plasterk.
 • Reactie Mariëtte Hamer op aftreden Wouter Bos Wouter Bos stapt op als partijleider van de PvdA. Hij is ook geen kandidaat Kamerlid. Dat verklaarde hij vanochtend op een... persconferentie. De reactie van PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer.
 • Joost Vullings over aftreden Wouter Bos Wouter Bos stapt uit de politiek. Een gesprek met politiek verslaggever Joost Vullings.
 • Eurlings over vertrek van Bos Daags na zijn eigen afscheid van de nationale politieke geeft Camiel Eurlings een reactie van dezelfde stap van Wouter Bos.

Video en Audio

Meer video en audio