NOS NieuwsAangepast

Rechtszaak om weigeren lesbische scholiere

Een lesbische Amerikaanse scholiere is naar de burgerrechtenorganisatie ACLU gestapt, omdat haar school haar niet toestond om met haar vriendin op het examenfeest te verschijnen. De ACLU heeft aangekondigd een rechtszaak tegen de school te beginnen.

De onderwijsinstelling heeft ondertussen besloten het feest af te gelasten, volgens een verklaring "in het belang van de opvoeding, veiligheid en welzijn van de overige scholieren".

Niet toegestaan Van te voren had de school aangekondigd dat het niet was toegestaan om met iemand van gelijke sekse op het feest te verschijnen. De 18-jarige Constance McMillen vond dat onterecht.

De ACLU vindt dat de scholiere volledig in haar recht staat. "Door het feest af te blazen, probeert de school de problemen te omzeilen. Maar ze zijn wettelijk verplicht om alle scholieren gelijk te behandelen", zegt een woordvoerder.

Aparte feesten De school in Mississippi is niet de enige die bezwaar maakt tegen openlijke homoseksualiteit op Amerikaanse examenfeesten. In de staat Utah worden al jaren aparte feesten georganiseerd voor homoseksuele examenkandidaten.

Op veel steun van haar medescholieren hoeft McMillen niet te rekenen. "Bedankt voor het verpesten van mijn examenjaar", zou een van haar klasgenoten gezegd hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl