NOS NieuwsAangepast

Raad Den Haag wil debat over PVV

Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad van Den Haag wil een debat met de PvdA over de uitsluiting van de PVV. De partijen willen PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven vragen waarom ze niet met de PVV in het nieuwe college wil.

Brief Als grootste partij heeft de PvdA in Den Haag de leiding bij het vormen van het college. De partij ziet geen basis voor inhoudelijke samenwerking met de PVV. In een brief laten de andere partijen weten dat het onderhandelingsproces niet lichtzinnig mag worden opgevat.

NOS-verslaggever Michiel Breedveld zegt dat de partijen menen dat Van Nieuwenhoven de verkiezingsuitslag "wel heel makkelijk negeert". De brief is ondertekend door alle partijen, behalve de PvdA en de Partij voor de Dieren.

Volgens Sander Dekker van de VVD is het niet goed om op de oude voet door te gaan. "Je moet recht doen aan het signaal van de kiezer door ook die twintig procent van het electoraat van de kiezers dat heeft gestemd op de PVV serieus te nemen en met die partij in gesprek te gaan."

Aanpakken In veel gemeenten wordt vandaag de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. PVV-leider Geert Wilders gaat de Haagse raad in. Wilders: "Ik ga het proberen. Ik ga kijken of het me lukt. Ik hoop van wel."

"Er hebben meer dan 13.000 Hagenaars en Hagenezen op mij gestemd", zegt Wilders. Hij is daar "ontzettend trots op." Wilders; "Of het nou gaat over criminaliteit, islam of de plek van lantaarnpalen in de stad: ik ben nergens te goed voor. Ik pak alles aan als het moet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl