NOS NieuwsAangepast

Motie van treurnis tegen Verburg

In de Tweede Kamer is een motie van treurnis aangenomen tegen minister Verburg (Landbouw). De motie werd ingediend door de Partij voor Dieren en kreeg steun alle partijen, behalve het CDA en de SGP. De Kamer vindt dat Verburg steken heeft laten vallen rond de glossy Gerda en niet duidelijk genoeg haar excuses aanbiedt.

"Dit is niet voor herhaling vatbaar", zei minister Verburg tijdens het debat over de eenmalige jubileumuitgave van het ministerie van Landbouw.

Verburg zei dat het nooit de bedoeling was geweest om zichzelf te profileren. "Ik betreur dat dit beeld is ontstaan", zei zij. Ook premier Balkenende vond dat de vorm en de naam van het magazine niet goed gekozen. "Er had een andere inschatting moeten worden gemaakt", zei hij.

Vrouwenbladen Het blad is deze week uitgebracht om bij een breed publiek de aandacht te vestigen op het beleid van het ministerie van Landbouw. Het wordt meegestuurd met een aantal vrouwenbladen ter ere van het 75-jarig jubileum van het ministerie.

In de Tweede Kamer is veel kritiek op de eenmalige glossy. De meerderheid vindt dat in het blad te veel de nadruk wordt gelegd op de persoon van de minister en dat daarmee de regels voor overheidscommunicatie wordt overtreden. Ook vindt een deel van de Kamer dat het "een CDA-blad" is, dat door die partij zelf zou moeten worden betaald in plaats van door het ministerie. Die suggestie wordt door Verburg en Balkenende verworpen.

Intentie Premier Balkenende, eindverantwoordelijk voor de overheidscommunicatie, vond niet dat de regels zijn overtreden. Hoewel hij pas sinds afgelopen dinsdag op de hoogte was van de uitgave, vond hij dat de intentie van het blad goed was.

"Het is meer dan alleen de vorm en de foto's. U moet ook het totaal meenemen van de inhoud en die gaat verder dan het profiel van de minister", sprak hij tot de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl