NOS WielrennenAangepast

Sagan wint, Boom verliest geel

Lars Boom is zijn gele leiderstrui in Parijs-Nice kwijtgeraakt aan Jens Voigt. De Nederlander miste in de lastige slotfase de slag.

Het 20-jarige talent Peter Sagan uit Slowakije won de sprint van een select groepje van zes renners. De Liquigas-renner klopte Joaquim Rodriguez (Katusha) en Nicolas Roche (AG2R). Jens Voigt, die tweede stond in het klassement, finishte als vierde. Ook Alberto Contador (Astana) en Tony Martin (Team Columbia) behoorden tot het kleine gezelschap.

Het zestal pakte in de lastige slotfase zes seconden op een grote groep zónder Boom, die had moeten lossen en in het algemeen klassement terugzakte tot de zesde plaats op 20 seconden van de Duitser Voigt.

Vlucht Vanwege de hevige sneeuwval kon er niet in Saint-Junien worden gestart. Het peloton vertrok vanuit Saint-Yrieix-la-Perche voor een afstand van 155 kilometer.

Drie renners kregen na 33 kilometer een vrijgeleide van het peloton: Nicolas Maes (Quick-Step), Jurgen Roelandts (Omega Pharma Lotto) en Yann Huguet (Skil-Shimano). De twee Belgen en de Fransman hadden een maximale voorsprong van zeven minuten. In de slotfase reden Huguet en Roelandts nog een tijdje vooruit, maar op zes kilometer van de finish, vlak voordat de laatste klimmetjes begonnen, slokte het peloton de vluchters op.

Limiet Het klimmetje in de finale was Boom fataal geworden. Geen verrassing in het Rabobank-kamp. "We hadden er rekening mee gehouden, maar je hoopt natuurlijk dat Lars het nog een dagje volhoudt", keek ploegleider Erik Dekker terug op de derde rit. "Hij baalde ook dat hij niet kon aanpikken bij die eerste groep van zo'n zestig renners, maar je moet gewoon concluderen dat hij dinsdag al aan zijn limiet zat en nu gewoon moest buigen."

Boom zelf was niettemin toch enigszins teleurgesteld. "Ik had er meer van verwacht. Ik was vol vertrouwen, maar toen ze op de pedalen gingen staan, blokkeerde het gewoon. Dat was geen lekker gevoel. Maar goed, ik ben nog steeds gewoon Lars Boom. Ik bouw aan een carrière en ben er nog lang niet."

Belofte Sagan presenteerde zich ondertussen andermaal als een grote belofte. Hij was al vijfde in de proloog, finishte dinsdag als tweede in de tweede etappe en pakte in de derde op indrukwekkende wijze de zege.

"Dit is mijn eerste zege in een grote koers", jubelde de Tsjech van Liquigas. "Ik heb de eindzege niet als doel, Roman Kreuziger is onze kopman. Hij staat ook goed en ik ben vooral hier om hem te helpen."

In het klassement volgt Sagan op zes seconden van Voigt, de Spanjaard Luis-Leon Sanchez is derde. Boom staat zesde. "Lars is nu weer een normale renner in deze koers", aldus Dekker. "Zijn doel is nu weer hier beter uitkomen met het oog op de klassiekers. Het verdedigen van de trui heeft een hoop energie gekost. We moeten alert zijn dat Lars nu niet meer te veel met zijn krachten smijt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl