NOS NieuwsAangepast

Dijkgraaf begint werk voor VN-klimaatpanel

Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), heeft sinds vanavond de leiding van een internationale club van de beste wetenschappers die het omstreden klimaatrapport van het IPCC tegen het licht gaat houden.

De VN-commissie die in New York in het leven werd geroepen door secretaris-generaal Ban Ki-Moon gaat zich met name buigen over de vraag hoe het rapport tot stand is gekomen en hoe er fouten in het rapport zijn geslopen.

Robbert Dijkgraaf (1960) is universiteitshoogleraar Mathematische Fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens co-voorzitter van de InterAcademy Council (IAC), een mondiaal samenwerkingsverband van wetenschapsacademies. Het IAC dient onder meer als wereldwijd wetenschappelijk adviesorgaan voor internationale vraagstukken.

Het klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) uit 2007 is zwaar onder vuur komen te liggen, nadat was gebleken dat niet alle wetenschappelijke informatie klopt. Zo smelten de gletsjers op de Himalaya lang niet zo snel als vermeld en ligt Nederland niet voor 55 procent, maar voor 26 procent onder de zeespiegel. Een deel van het rapport zou gebaseerd zijn op informatie van een student en na een gehackte e-mailwisseling moest een belangrijke Britse klimaatwetenschapper terugtreden van zijn universiteit.

Consensus Tijdens de instelling van de commissie zei Ban dat de conclusies van het rapport nog altijd overeind staan en dat er slechts een "heel klein aantal fouten" in het 3000 pagina's tellende rapport zijn geslopen. "Niets dat is beweerd of in de media naar buiten is gekomen verandert de fundamentele wetenschappelijke consensus over klimaatverandering", zei Ban.

Dijkgraaf zei dat hij zonder vooropgezette conclusies aan het onderzoek begint dat in augustus afgerond moet zijn. Hij voegde er wel aan toe dat hij niet alle gegevens in het IPCC-rapport gaat nalopen. Dijkgraaf zal vooral gaan kijken naar de procedures van het panel, "in het licht van de fouten die reccent aan het licht zijn gekomen".

Dijkgraaf zal onder meer een commissies instellen van wetenschappers die in het verleden voor het IPCC hebben gewerkt, maar die nu "ver genoeg verwijderd zijn om onafhankelijk" te zijn. Huidige leidende figuren binnen met IPCC worden niet gevraagd, zei Dijkgraaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl