NOS NieuwsAangepast

Robert Vuijsje wint Inktaap 2010

Auteur Robert Vuijsje is het bijzijn van 1500 scholieren uitgeroepen tot winnaar van de literaire jongerenprijs De Inktaap 2010. In Rotterdam ontving hij de prijs in voor zijn debuutroman Alleen maar nette mensen.

Aan de verkiezing deden meer dan 2500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen en Suriname mee. Zij prijzen Vuijsje vooral om zijn humor en vlotte schrijfstijl. "Vuijsje gebruikt in zijn boek veel sms-taal, die goed aansluit bij hun belevingswereld", zegt Silvana Sodde van Passionate Bulkboek, die de prijs organiseert.

Toegankelijkheid "Jongeren waarderen juist de kritieken die Vuijsje van de volwassen pers ontving", vertelt Sodde. "Zoals de simpele taal en toegankelijkheid van het boek. Maar ook het onderwerp, de multiculturele samenleving, houdt de leerlingen erg bezig."

Hoewel veel volwassen recensenten kritiek hadden op de vele de seksscènes in het boek, konden de jongeren die juist wel waarderen. "Voornamelijk de mannelijke lezers", lacht Sodde.

Alleen maar nette mensen gaat over een Joodse jongen die vaak voor een Marokkaan wordt aangezien en over zijn zoektocht naar de zwarte vrouw van zijn dromen. De bestseller won vorig jaar de Belgische prijs De Gouden Uil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl