NOS NieuwsAangepast

Liveblog Oscars

Vannacht werden in Los Angeles de Oscars uitgereikt. Op dit liveblog volgde redacteur Lambert Teuwissen de ceremonie van minuut tot minuut. Alle uitslagen zijn hier te vinden.

05:53

Barbra Streisand herinnert het publiek eraan dat de Beste Regisseur dit jaar wel eens de eerste vrouw of de eerste zwarte Amerikaan kan worden. "Het moment is hier", zegt Streisand na de envelop te hebben geopend, waarna de spanning bij Bigelow en Precious-regisseur Lee Daniels zichtbaar stijgt. Het wordt Kathryn Bigelow, voor haar Irak-drama 'The Hurt Locker'.

Concurrent en ex-man James Cameron klapt uitbundig voor haar als ze enigszins nerveus het podium oploopt. Hij zal genoegen moeten nemen met drie gouden beeldjes en het feit dat hij meest winstgevende film aller tijden op zijn naam heeft staan.

"Ik kan het niet anders zeggen dan dat dit het moment van mijn leven is", wist de zenuwachtige Bigelow nog net uit te brengen. "Ik draag dit op aan alle militairen die dagelijks hun leven riskeren in Irak, Afghanistan en wereldwijd."

Nog voordat Bigelow goed en wel van het podium is opent Tom Hanks alweer de envelop voor Beste Film en kan ze rechtsomkeert maken om helemaal van slag ook die award in ontvangst te nemen. Stotterend bedankt ze nogmaals dit keer iedereen die een uniform draagt ("ambulancepersoneel, brandweermannen") en draagt de tweede trofee ook aan hen op.

05:41 Ook voor de Beste Actrice worden weer filmsterren op het gebracht. Oprah Winfrey noemt de prille carrière van Gabourey Sidibe een "Hollywood sprookje". "Je bent nu al genomineerd in dezelfde categorie als Meryl Streep."

Stanley Tucci, die eerder op de avond nog de Beste Bijrol misliep, zegt een petitie te zullen starten om een maximum aantal nominaties in te stellen van zestien, precies het recordaantal nominaties dat Streep in haar lange carrière heeft binnengehaald

Winnaar van vorig jaar Sean Penn kondigt Sandra Bullock aan als winnaar aan voor de film 'The Blind Side'. Na gisteren een Razzie te hebben opgehaald voor Slechtse Rol in 'All About Steve' schrijft ze nu geschiedenis door ook de Beste Rol in de wacht te slepen. Bullock speelt in een rijke vrouw die een kansloze jongen in huis haalt en hem helpt footballspeler te worden.

"Heb ik dit verdiend of hadden gewoon genoeg van mijn gezeur?". vroeg de actrice zich af. Ze zei voor haar rol geïnspireerd te zijn door haar eigen moeder "en alle andere moeders en ouders die voor kinderen zorgen en daarvoor nooit worden bedankt."

05:25

Net als vorig jaar worden alle kanshebbers voor Beste Acteur geïntroduceerd door andere bekende acteurs als Michelle Pfeiffer en Colin Farrel. Het zorgt voor een persoonlijk kijkje op de genomineerden, omdat het allemaal mensen zijn die met hen hebben samengewerkt.

Tim Robbins haalt herinneringen op aan het filmen van 'The Shawshank Redemption' met Morgan Freeman. "Hij zei op de laatste dag: Weet je, vrienden zijn is koffie halen voor de ander. Kun jij even koffie halen, Ted? Het is toch Ted?"

De winnaar van Beste Actrice van vorig jaar, Kate Winslet maakt uiteindelijk bekend dat Jeff Bridges heeft gewonnen, voor zijn rol als aan lager wal geraakte zanger in de film 'Crazy Heart'.

De man die vooraf ook als de grootste kanshebber gold, nam zijn tijd om te genieten van het moment. Duidelijk op zijn gemak, met het beeldje losjes in zijn hand, bedankte hij zijn ouders, acteur Lloyd Bridges en actrice Dorothy Dean Bridges. "Zij hielden zo van dit vak."

Bridges werd vier keer eerder genomineerd voor een Oscar, de eerste keer voor 'The Last Picture Show' in 1971.

05:14 Films uit Israël, Duitsland, Frankrijk, Argentinië en Peru dongen mee naar de Beste Buitenlandse Film, maar de Argentijnse regisseur Juan José Campanella mag het beeldje ophalen voor zijn film 'El secreto de sus ojos'.

"Bedankt dat jullie Na'vi niet als een buitenlandse taal hebben beschouwd", lacht hij.

05:07 The Hurt Locker loopt uit op rivaal Avatar door het beeldje voor Beste Montage in de wacht te slepen. "Bedankt dat jullie voor een film hebben gekozen die geen compromis heeft gesloten. Voor ons geen testpubliek."

05:02 Zware onderwerpen domineren de race voor Beste Documentaire: illegale immigratie, de dictatuur in Birma en de kwalijke gevolgen van de voedselindustrie.

Winnaar is de film The Cove, over de geheime slachtpartijen die Japanse vissers aanrichten onder dolfijnen.

04:54 Hoe kon het ook anders: 'Avatar' wint in de categorie Visuele Effecten. Ieder van de winnaars in de drie categorieën die de film tot nu toe won bedankte keurig regisseur James Cameron, maar geestesvader van Pandora zelf heeft nog niet op het podium gestaan.

The Hurt Locker en Avatar gaan tot nu toe gelijk op in de prijzen: ieder drie stuks.

04:45 In een dansnummer komen alle genomineerden voor Beste Muziek voorbij. 'Up' wint zijn tweede Oscar.

04:38 In het jaarlijkse in memoriam, dit jaar met live-muziek van James Taylor, eert onder meer Patrick Swayze, David Carradine en Michael Jackson.

04:35 "Kerel, zorg dat ik er goed op kom te staan", dat zijn de eerste woorden die Sandra Bullock altijd tegen de cameraman zegt als ze aan een nieuwe film begint. "Ga daarna vooral je gang met allerlei techniek, maar zorg dat ik er goed op kom te staan."

Bullock mag de award voor Cinematografie geven aan de cameraman van 'Avatar'.

04:28 De vijftien technische awards komen in een kort filmpje voorbij. Heel belangrijk om films te maken, maar de producers van de show willen er overduidelijk niet te veel aandacht aan besteden.

04:18 In een filmpje legt Morgan Freeman legt het publiek nog even uit wat het verschil is tussen Beste Geluid en Beste Geluidsmontage.

Voor de Academy maakt het blijkbaar niet uit: de eerste gaat naar The Hurt Locker, en Paul N.J. Ottoson mag meteen weer terugkeren uit de coulissen om ook de tweede in ontvangst te nemen.

04:04 Sigourney Weaver mag de Oscar voor Beste Artdirection aan haar eigen 'Avatar' uitreiken. Winnaar Robert Stromberg vertelt geëmotioneerd dat hij dertien jaar geleden was opgegeven door de doktoren. "Ik had nooit gedacht dat mijn droom om hier te staan, ooit nog zou uitkomen."

Daarna mogen ontwerper Tom Ford en kledingfetisjist Sarah Jessica Parker de prijs voor Beste Kostuum overhandigen aan de couturier van 'The Young Victoria', Sandy Powell, die al voor de derde keer wint. "Ik heb er al twee, ik voel me hebzuchtig."

Ze herinnert aan alle ontwerpers die niet voor een kostuumdrama of musical mogen werken en het dus volgens haar moeilijker hebben. "Eigentijdse ontwerpen worden minder vaak geëerd. Dus deze is voor jullie. Maar ik neem hem mee naar huis."

03:56 De tweede Oscar van de avond voor 'Precious' gaat naar standup-komiek Mo'Nique voor haar complexe Vrouwelijk Bijrol in de film, waar ze een vrouw speelt die haar man toestaat haar dochter te verkrachten.

Ze bedankt onder meer Oprah Winfrey. "Omdat jij je er mee bemoeide, kon de hele wereld deze film zien." Ook bedankt ze haar man:"Jij me hebt laten zien dat je soms moet loslaten wat populair is, om te doen wat juist is."

Ook roemt ze Hattie McDaniel, die in 1939 als eerste zwarte Amerikaan een Oscar won, voor 'Gone with the Wind'. Mo'Nique is de zestiende donkere actrice in 82 jaar tijd die het beeldje wint.

03:54 In rap tempo wordt een filmpjes afgewerkt van de ere-Oscars die dit jaar werden gepresenteerd, onder andere aan Roger Corman en Lauren Bacall. De awards werden al eerder uitgereikt, om het de snelheid in de show van vanavond te houden.

03:48'Precious' wint Beste Aangepaste Script. Schrijver Geoffrey Fletcher kan niet uit zijn woorden komen. "Dit is voor al die precious jongens en meisjes waar dan ook."

03:38 Ben Stiller komt op in Na'vi-blauw, als een alien uit de film 'Avatar'. "Het was dit of een nazi-uniform, maar we hebben al zo veel Hitler."

Oorsponkelijk zou Sacha Baron Cohen samen met Stiller opkomen, maar naar verluidt was een geplande grap dat hij als vrouwelijke Na'vi zwanger zou zijn van James Camerons liefdesbaby, de producers een stap te ver.

Toepasselijkerwijs reikt Stiller de prijs voor Beste Make-up uit ("Ironisch genoeg is Avatar niet eens hiervoor genomineerd. Star Trek wel, maar dit is veel cooler.").

Star Trek wint.

03:28 Beste Korte Film begint met een introductie van Taylor Hackford ('Ray') die het onderbelichte genre een van de belangrijkste awards noemt, omdat het als visitekaartje kan dienen voor beginnend regisseurs.

Winnaar voor Korte Animatie is 'Logorama', een film die volledig is opgebouwd uit bedrijfslogo's, met onder andere Ronald McDonald en Haribo als hoofdpersonen. Producent Nicolas Schmerkin bedankt de 3000 onofficiële sponsors van de film.

Korte Documentaire wordt 'Music by Prudence'. De film gaat over het 21-jarige meisje Prudence Mabhena, dat in Afrika een carrière als zangeres ambieert, ook al is ze aan een rolstoel gekluisterd.

De acceptatiespeech gaat nogal chaotisch als regisseur Roger Ross Williams bruut wordt onderbroken door zijn producer Elinor Burkett, die Prudence (die in de zaal zit) wil eren.

The New Tenants is verkozen tot Beste Korte Speelfilm. Een van de winnaars mag uitspreken, maar de tweede wordt genadeloos weggespeeld door de het orkest. De producers willen er blijkbaar de vaart inhouden.

03:15 Molly Ringwald en Matthew Broderick presenteren een eerbetoon aan de vorig jaar overleden John Hughes. Beide hadden hun carrière te danken aan de vroeg overleden regisseur. Broderick: "Er gaat een maand voorbij dat iemand me niet op mijn schouder tikt en vraag: 'He Ferris, dagje vrij?'"

Na een compilatie van zijn films eren sterren die groot werden dankzij Hughes, onder wie Macaulay Culkin en Judd Nelson, de regisseur op het toneel. Culkin: "Hij nam me altijd serieus, zelfs als negenjarig jochie." In de zaal nemen zijn vrouw en gezin geëmotioneerd het applaus in ontvangst.

03:12 Alec Baldwin en Tina Fey presenteren de award voor het Beste Orginele Script. Fey somt op wat een schrijver als zij zoekt in een acteur: "Iemand die tekst kan onthouden. Die niet improviseert."

Beste Originele Script gaat naar Irak-drama 'The Hurt Locker'. Schrijver Mark Boal zegt dat hij maar een verslaggever was die met een verhaal thuiskwam over dappere mannen in een impopulaire oorlog. "Deze groep mensen maakten het zo veel meer."

Boal draagt de Oscar op aan alle troepen overzee en aan zijn vader, die een maand geleden overleed. "Hij had dit zo graag meegemaakt."

03:03Beste Originele Nummer wordt 'The Weary Kind' van T-bone Burnett en Ryan Bingham, uit de film 'Crazy Heart'. Het nummer wordt in de film gezongen door Colin Farrell.

De uitslag is een domper voor Disney's 'The Princess and the Frog' dat in deze categorie twee keer genomineerd was, maar dus niks wint.

02:59 'Up' wint Beste Animatie. De film van Disney maakt later op de avond ook nog een kans om Beste Film binnen te halen. Het is pas de tweede keer dat een animatiefilm daarop kansmaakt, de eerste was Belle en het Beest uit 1991.

De categorie wordt gepresenteerd door Steve Carell en Cameron Diaz, die haar mede-presentator per ongeluk 'Jude' noemt als ze de teleprompter afleest, omdat Jude Law oorspronkelijk zou presenteren.

In korte filmpjes leggen de geanimeerde hoofdpersonen van de films vooraf uit waarom zij het leuk vinden genomineerd te zijn.

02:44 Beste Mannelijke Bijrol wordt uitgereikt door Penélope Cruz. Oostenrijker Christoph Waltz wint zoals verwacht. "Ik kan u nooit genoeg bedanken, maar laat ik een begin maken: dank u wel."

Matt Damon komt zijn belofte om quasi-teleurgesteld hard 'Fuck' te roepen als hij niet zou winnen, niet na.

02:36 De gastheren plagen hun gasten en genomineerden in hun openingsdialoog. Martin: "Meryl Streep heeft de meeste nominaties aller tijden. Of, zoals ik het noem, ze heeft de meeste keren verloren."

Baldwin: "Kijk, Vera Farmiga uit 'Up in the Air'. Sprak ik dat goed uit? Up, Air?"

Een grap landt verkeerd. "Wist je dat James Cameron vroeger getrouwd was met die andere genomineerde, Kathryn Bigelow? Ze was zo blij om te horen dat ze samen kans maakten, dat ze hem een feestpakket stuurde. Met een timer."

Baldwin: "En hij stuurde haar een Toyota." Het publiek reageert geschokt op de grap over het automerk dat door mankementen verschillende dodelijke ongelukken veroorzaakte.

Waar dan wel weer omgelachen kan worden is een grap over Christoph Waltz. "Hij speelde een nazi die geobsedeerd is door het jagen op Joden", zegt Martin en, met een wijds gebaar naar het publiek, "Hier heb je een mer a boire. "

02:31 De show begint. Alle tien de acteurs die genomineerd zijn voor Beste Hoofdrol maken hun opwachting op het toneel en worden minutenlang toegejuicht door hun collega's.

Daarna komt tot ieders verbazing niet gastheer Alec Baldwin of Steve Martin het podium op, maar Neil Patrick Harris. De tv-ster, in Nederland bekend van zijn rol in 'How I Met Your Mother' en 'Doogie Howser', werd vorig jaar geroemd voor zijn presentatie van de Emmy Awards.

Pa na de musicale introductie van Harris dalen Martin en Baldwin neer uit de nok van het podium.

02:21 De mannen van PriceWaterhouseCoopers komen binnenlopen, met in hun zwarte aktetassen de enveloppen waar iedereen op zit te wachten. Zij zijn momenteel de enige mensen op aarde die weten wie er gaat winnen.

De mannen komen rechtstreeks van de kamer waar de stemmen tot nu toe onder slot en grendel werden bewaard. Om er zeker van te zijn dat de enveloppen veilig bij de ceremonie komen, nemen de twee mannen een andere, geheime route. Bovendien leren ze de namen van alle winnaars uit het hoofd, mochten de enveloppen zoekraken.

De twee bewaken de koffertjes tot op het laatste moment en pas vlak voordat de presentatoren het toneel op gaan geven ze de enveloppen uit handen. In een persbericht pocht PWC dat het in de 76 jaar dat het bedrijf de telling leidt er nog nooit een lek is geweest.

02:12 Morgan Freeman en de producer van 'Invictus' laten op de rode loper hun dure armbanden zien met het nummer 46664, het gevangenisnummer van Nelson Mandela. De juwelen zullen naderhand worden geveild voor het goede doel van de voormalige Zuid-Afrikaanse president.

Matt Damon, net als Freeman genomineerd voor zijn rol in 'Invictus', laat weten dat hij het Zuid-Afrikaanse accent voor de film moeilijker vond dan het rugbyspelen. "Het kostte me zes maanden om het te leren."

02:04 Jake Gyllenhaal zegt zijn zus Maggie hetzelfde advies te hebben gegeven dat zij hem gaf toen hij genomineerd was voor 'Brokeback Mountain'. "Geniet er gewoon van."

Maggie is genomineerd voor het liefdesdrama 'Crazy Heart', waar ook tegenspeler Jeff Bridges voor genomineerd is. Jake Gyllenhaal zal vanavond een van de beeldjes uitreiken.

01:59 Meryl Streep zegt dat ze het niet erg zou vinden als Sandra Bullock haar verslaat voor Beste Actrice. Ze heeft dan ook al twee Oscars thuis staan en werd een recordaantal van zestien keer genomineerd,

01:55 Quentin Tarantino roemt Christoph Waltz, die als genadeloze nazi in 'Inglourious Basterds' elke scene steelt waarin hij speelt. "Ik wist dat ik iets bijzonders had geschreven, maar hij bracht het pas echt tot leven."

De kans is overigens groter dat Waltz het Kodak Theatre met een gouden beeldje verlaat dan dat zijn regisseur dat doet. Tarantino is een underdog in de categorie Beste Regie en maakt tevens kans op Originele Beste Script, maar Waltz is de grote favoriet voor Beste Mannelijke Bijrol.

01:52 Kathryn Bigelow komt over de rode loper. Ze wordt algemeen gezien als dé kanshebber voor Beste Regie met haar film The Hurt Locker. Omdat ze een film maakte over de oorlog in Irak wordt haar gevraagd of ze nog een boodschap voor de troepen overzee heeft. "Komt veilig thuis".

Bigelow zou de eerste vrouwelijke regisseur kunnen worden die beste Regie wint. Slechts drie andere vrouwen werden ooit eerder genomineerd voor een Academy Award.

Haar concurrent Lee Daniels ('Push') is in nog exclusiever gezelschap: hij is pas de tweede zwarte regisseur die kans maakt op een beeldje. De eerste was John Singleton voor 'Boyz in the Hood'.

01:45 James Cameron zegt eigenlijk al tevreden te zijn met de negen nominaties die 'Avatar' binnensleepte. "Ik heb niets te verliezen vanavond. Het is een grote viering van wat wij allemaal doen."

Cameron heeft ook niks te klagen: Avatar haalde wereldwijd 2,6 miljard dollar binnen en van zijn laatste film 'Titanic' heeft hij nog drie Oscars op de mantel staan. Met de beide films heeft hij twee wereldrecords op zijn naam staan: hoogste recette en meeste Oscars (elf) voor één film (gelijkspel met 'Ben Hur' en 'Lord of the Rings: The Return of the King').

01:19 Het is slecht weer in LA. Er is niet alleen regen, maar ook onweer. De organisatie had gisteravond al, toen het ook regende, een transparant dekzeil boven de rode loper gehangen, zodat de sterren droog blijven.

Overigens was het vanmiddag wel mooi weer en werden de fans die al op de gereserveerde tribunes hadden plaatsgenomen onder het zeil gebakken in de hete zon. Gelukkig had de Academy de fans zonnebrandcreme in hun cadeauzakje gedaan.

01:05 De eerste sterren verschijnen op de rode loper. Bijna alle genomineerden voor Beste Actrice zijn al binnen, Mo'Nique, Vera Farmiga, Anna Kendrick en Maggie Gyllenhaal maakten al hun opwachting. Voor alle vier is het de eerste keer dat ze een kans maken.

De laatste van de vijf genomineerden, Penélope Cruz, heeft zich nog niet laten zien. Zij heeft al meer Oscarervaring: ze won vorig jaar voor Vicky Christina Barcelona en werd in 2006 genomineerden voor Volver.

Ook Sandra Bullock is al binnen. Zij verraste gisteravond door hoogstpersoonlijk haar Razzie op te halen, voor Slechtste Actrice in de film All About Steve. Als ze vandaag ook Beste Actrice wint voor The Blind Side, dan is het voor het eerste dat een acteur wint voor slechtste en beste acteerprestatie.

00:12 Drie miljoen Amerikanen moeten op het laatste moment op zoek naar een alternatief op Oscaravond omdat kabelmaatschappij Cablevision de ceremonie onverwacht niet mag uitzenden van tv-zender ABC.

ABC en Cablevision ruziën over wat de kabelmaatschappij moeten betalen aan de zender om hun beeld door te geven op de kabel. Cablevision zegt de 200 miljoen dollar die het jaarlijks betaalt een goede prijs te vinden, maar ABC-eigenaar Disney wil daar nog eens 40 miljoen bovenop zien.

Beide partijen hebben furieuze persberichten uitgegeven over de situatie. "Cablevision verdiende acht miljard dollar vorig jaar maar nu krijgen de kijkers weer niet wat ze willen", laat Disney weten, terwijl Cablevision zegt dat Disney "kijkers gijzelt om nog eens 40 miljoen dollar te verdienen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl