NOS NieuwsAangepast

IJsland wil nieuw overleg Icesave

De IJslandse minister van Financiën Sigfusson wil zo snel mogelijk een nieuwe overeenkomst met Nederland en Groot-Brittannië over de terugbetaling van de Icesave-tegoeden.

Hij wil de zaak afronden voordat in beide landen parlementsverkiezingen worden gehouden. In Nederland is dat op 9 juni, in Groot-Brittannië vermoedelijk in mei.

De bevolking van IJsland verwierp gisteren de terugbetalingsregeling met Groot-Brittannië en Nederland met een meerderheid van 93%. Samen eisen beide landen 3,8 miljard euro terug, die ze aan rekeninghouders van de failliete IJslandse bank hebben voorgeschoten.

Groot-Brittannië en Nederland willen zich "soepel en constructief opstellen" in de onderhandelingen met IJsland over de terugbetaling van de Icesave-tegoeden. Het belangrijkste is dat het geld terugkomt, zegt de Britse minister van Financiën Darling. Hoe dat moet, is onderhandelbaar.

"We moeten nu de IJslandse regering de tijd gunnen om na te denken over de uitslag van het referendum", aldus een woordvoerder van minister De Jager.

Inhalige bankiers Het referendum was het gevolg van de weigering van president Grimsson om de terugbetalingsregeling te tekenen. Die was al goedgekeurd door het parlement van IJsland. Een peiling in augustus en een petitie die hem werd aangeboden op oudjaarsdag hadden de president overtuigd. Volgens Grimson wil de bevolking niet betalen voor de daden van een aantal "inhalige bankiers".

Grimsson zei vrijdag in Nova dat IMF-leningen aan IJsland zijn vertraagd in opdracht van Nederland en Groot-Brittannië om zijn land te dwingen over de brug te komen.

Toch krijgen beide landen volgens hem hun geld terug. "Het referendum ging niet over de weigering het geld terug te betalen", zei Grimsson tegen de BBC. "IJsland is bereid de twee regeringen schadeloos te stellen, maar het moet wel gebeuren op eerlijke gronden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl