NOS NieuwsAangepast

Zwitsers zeggen nee tegen dierenadvocaten

Een ruime meerderheid van de Zwitsers heeft een voorstel weggestemd om dierenadvocaten aan te stellen. Bij een referendum stemde vandaag zeventig procent 'nee'.

De kiezers kregen de vraag voorgelegd of er in elk kanton een jurist moet komen die de belangen van dieren verdedigt in de rechtszaal.

Het referendum is het initiatief van een groep Zwitsers die zich verenigd hebben in het Tierschutzanwalt-Initiatieve (pdf). Ze willen op deze wijze dierenmishandeling verder terugdringen.

Nein-campagne De Zwitserse regering zag niets in het plan en riep de bevolking op nee te stemmen. Ook een groep parlementariërs van diverse partijen voelde er niets voor en voerde een Nein-campagne.

"We hebben één van de strengste dierenbeschermingswetten ter wereld", zegt Kamerlid Hannes German op de Zwitserse televisie. Bovendien hebben de kantons volgens hem nu al de mogelijkheid om dierenadvocaten in te zetten "als dat opportuun is".

Snoek Ook de boeren zijn tegen. Ze vrezen dat veehouders teveel rekening moeten houden met het welzijn van de dieren, terwijl dat in hun ogen nu al goed is geregeld.

Onlangs moest een sportvisser voor de rechter verschijnen na het vangen van een snoek. De man stond terecht wegens het martelen en doden van een vis. Het dier werd door een advocaat vertegenwoordigd. De visser werd vrijgesproken. De regering in Bern vindt dergelijke zaken te ver gaan.

Het kanton Zürich blijft na de volksraadpleging het enige kanton met een echte dierenadvocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl