NOS NieuwsAangepast

PVV eist excuses Leefbaar Almere

De Almeerse PVV-fractievoorzitter Raymond de Roon wil maandag een verkennend gesprek met alle partijen in de nieuwe gemeenteraad van Almere over de vorming van een coalitie. De PVV heeft ze, als grootste partij van de stad, uitgenodigd.

Aan de deelname van Leefbaar Almere is wel een voorwaarde gesteld. Die partij mag van De Roon alleen meepraten als lijsttrekker Frits Huis zijn eerdere uitlatingen over de PVV intrekt. Volgens de PVV sprak Huis over een partijprogramma van bruinhemden. Maar Huis ontkent dat hij dit ooit heeft gezegd.

"In Trouw heb ik vorige week in een opiniërend stuk geschreven dat discriminatie als een bruine draad door de PVV loopt", zegt Huis in het Radio 1 Journaal. "Ik heb daar geen spijt van en als dat al niet meer zou mogen in Nederland dan hebben we een Partij voor de Vrijheid wel hard nodig, denk ik."

Winst De PVV won in Almere woensdag negen zetels in de gemeenteraad. De PvdA werd tweede met acht zetels, de VVD kreeg er zeven en Leefbaar Almere drie.

De winst van de PVV houdt zowel de stad sinds woensdag bezig. Sommige inwoners protesteerden gisteren tegen de partij, anderen zijn juist blij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl