NOS NieuwsAangepast

Wilders en Marcouch gekozen met voorkeursstemmen

In Amsterdam heeft Ahmed Marcouch, de oud-voorzitter van het stadsdeel Slotervaart, genoeg voorkeursstemmen gekregen voor een plek in de gemeenteraad. Hij stond op een onverkiesbare 29ste plek op de kieslijst van de Amsterdamse PvdA.

Eigenlijk wilde hij de lijsttrekker worden in het stadsdeel Nieuw-West, maar de PvdA-leden daar kozen in december verrassend voor zijn rivaal Achmed Baâdoud.

Marcouch kreeg na lijsttrekker Lodewijk Asscher de meeste stemmen bij de PvdA: ruim 12.000. Ascher kreeg 51.200 stemmen.

Wilders Ook Geert Wilders van de PVV kreeg een groot aantal voorkeursstemmen. In Den Haag stemden ruim 13.000 mensen op de PVV-leider, die als lijstduwer op de lijst stond.

Daarmee kan hij een plaats in de raad krijgen, maar Wilders had vooraf al gezegd dat hij daarvan afziet. De PVV eindigde met acht zetels in Den Haag als tweede partij achter de PvdA, die er tien heeft.

Bij de verkiezingen voor het Europarlement van vorig jaar won Wilders als lijstduwer ook genoeg stemmen voor een plaats in het parlement.

Nelly Frijda In Amsterdam werd ook actrice Nelly Frijda gekozen in de raad. De nummer twee van de partij Red Amsterdam won met 5456 kiezers meer stemmen dan haar lijsttrekker.

Frijda heeft al gezegd een jaar plaats te zullen nemen in de Amsterdams gemeenteraad en daarna het stokje over te dragen aan een partijgenoot.

Wat ze precies zal gaan doen in de raad weet ze nog niet. "Ik heb geen idee. Ik heb hier nooit mee te maken gehad."

Duoraadslid? Ook Tweede Kamerlid Boris van der Ham van D66 kreeg genoeg stemmen om een van de zeven zetels van zijn partij te kunnen claimen in Amsterdam, maar hij is alleen beschikbaar als duoraadslid, waarbij de zetel gedeeld wordt. De fractie neemt dat aanbod in beraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl